Menu Zavřít

Česká exportní banka zvýšila zisk o třetinu, pomohl přeplatek daně z příjmu

30. 4. 2019
Autor: ČTK

Státní Česká exportní banka (ČEB) loni zvýšila čistý zisk meziročně o 37 procent na 352 milionů korun. K růstu pomohlo započtení přeplatku daně z příjmu. Bilanční suma banky klesla o 8,5 procenta na 57,45 miliardy korun. Banka poskytuje českým vývozcům finanční produkty a poradenství pro export do rizikovějších teritorií a na nové perspektivní trhy, od poloviny loňska spadá už jen pod ministerstvo financí.

Loňský hrubý zisk banky 223 milionů korun byl meziročně nižší zhruba o 14 procent. Meziroční nárůst čistého zisku podpořil přeplatek daně z příjmu v objemu 129 milionů korun. „V roce 2018 naše banka podpořila nejvyšší objem nových kontraktů za poslední tři roky, zafinancovala 135 obchodních případů více než 5,6 miliardami korun,“ uvedl generální ředitel ČEB Jaroslav Výborný. Žádný z nových úvěrů přitom podle něj nevykazuje akutní riziko úvěrové ztráty.

Banka podle Výborného už nefinancuje podniky bez historie, což se týká vývozců i dlužníků. „Pracujeme s funkčním systémem teritoriálních a odvětvových limitů. A velké úvěrové transakce realizujeme vždy v klubech nebo syndikátech s komerčním bankovním sektorem,“ doplnil.

Jedním z hlavních letošních cílů banky je zopakovat za upravených podmínek soutěž na prodej nedokončené elektrárny Adularya v Turecku, který loni nepřilákal žádného zájemce. „Z hlediska obchodního přístupu letos zdůrazníme prezenci a aktivitu v regionech Afriky a jihovýchodní Asie,“ dodal Výborný.


Šéf CzechTrade Doležal: Spojení s CzechInvestem ušetří čas agenturám i zákazníkům

Generální ředitel CzechTrade Radomil Doležal


Z obchodní činnosti banka loni vykázala úrokové výnosy téměř 2,1 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 1,9 procenta. Náklady na úroky z úvěrů potřebných pro zajištění obchodní činnosti banky klesly o pětinu na 1,1 miliardy korun. Čisté výnosy z poplatků a provizí meziročně klesly o víc než čtvrtinu na osm milionů Kč.

Loňské provozní náklady 402 milionů korun byly meziročně nižší o víc než dvě procenta. Podle výborného banka snížila počet zaměstnanců o sedm procent.

ebf - tip - debata

ČEB stejně jako Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) od loňského června spadají už jen pod ministerstvo financí. Převod podílů ministerstev průmyslu a obchodu, zemědělství a zahraničních věcí na resort financí v březnu schválila vláda. Do června stát vlastnil prostřednictvím ministerstev 84 procent exportní banky, zbylých 16 procent akcií měl EGAP.

Dále čtěte:

Pavel Kalina z CzechTrade: Egypt se chce stát vstupní branou na africké trhy

Zbytečné lety do Pekingu: čeští vývozci se dobře prosazují jinde

Přehrada černého vlka. Energo-Pro staví v Turecku projekty za 17 miliard korun

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).