Menu Zavřít

Česká expozice

8. 4. 2011
Autor: Euro.cz

Sovovy Mlýny představují až do 5. června výstavu fotografií známých tuzemských osobností

Fotografie Pavel Brunclík pořizoval jak digitálním fotoaparátem, tak na kinofilm. U některých si pak už ani nepamatuje, jakou technikou vznikaly. Avšak to není podstatné. Třicítka portrétů známých českých osobností zvětšených na formát 50 krát 65 centimetrů má jiné ambice. „Pavel Brunclík dokáže vystihnout jejich vlastnosti, zachycuje je v charakteristických postojích. Kompozice je někdy pečlivě připravená, ale jindy v ní autor pracuje také s náhodou. Volí vhodné prostředí, které danou osobnost ještě výrazněji přiblíží,“ citují webové stránky muzea kurátora výstavy Jiřího Machalického.
Expozice nazvaná Češi Portrait gallery v pražském Museu Kampa nabízí snímky osobností z různých oblastí společnosti, ať už jde o divadlo, vědu či politiku. Výběr však šedesátiletý fotograf zároveň přizpůsobil místu, kde výstava probíhá. Návštěvníci si tak mohou do 5. června prohlédnout nejen dvojportrét Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka pojmenovaný Jára Cimrman a fotografie Václava Havla a rabína Karla Sidona. Na Kampě narazí rovněž na působivé snímky zachycující zakladatelku muzea Medu Mládkovou nebo českou malířku Adrienu Šimotovou, jejíž díla jsou v současnosti v Sovových Mlýnech k vidění v sekci Menší ohlédnutí: Perforace, frotáže 1975–91, a to do 25. dubna.
Cílem výstavy je finančně vypomoci společnosti Dialog Jessenius, jež se od roku 2009 zaměřuje zejména na ulehčování života pacientkám s karcinomem prsu. Všech šestačtyřicet portrétů, z nichž Brunclík vybral třicítku vystavovaných, se proto 2. června v muzeu vydraží. Vyvolávací cena za snímek má činit 30 tisíc korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).