Menu Zavřít

Česká firma VOP CZ bude opravovat rakouské armádní obojživelníky

20. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Evropská zbrojovka BAE Systems uzavřela smlouvu s českou státní společností VOP CZ z Nového Jičína na výrobu součástek pro obojživelná obrněná vozidla BvS10 pro rakouskou armádu. BAE Systems si tak vytváří pozici pro chystané výběrové řízení na obměnu bojových vozidel pěchoty (BVP) české armády.

BAE Systems a šenovský VOP CZ podepsaly už v loňském roce dohodu o nahrazení zastaralých bojových vozidel pěchoty BVP-2 modelem CV90 z dílny BAE Systems. Na základě nové smlouvy, podepsané v únoru letošního roku, vyrobí společnost VOP CZ díly pro 32 vozidel BvS10. Tato obojživelná obrněná vozidla pro rakouskou vládu v rámci zakázky vyhrané v červnu 2016 v současnosti vyrábí BAE Systems Hägglunds ve švédském Örnsköldsviku.

„Smlouva je milníkem v naší spolupráci s českým průmyslem a prvním krokem k dlouhodobému a trvalému vztahu se společností VOP CZ,“ uvedl viceprezident pro rozvoj obchodu BAE Systems Hägglunds Peter Nygren. „Tato zakázka je vynikající příležitostí k vytvoření technologické i obchodní synergie v dostatečném předstihu před ještě rozsáhlejší spoluprací, kterou si vyžádá program výměny vozidel BVP-2. Pokud vozidla CV90 úspěšně projdou výběrovým řízením, česká armáda nejenže získá spolehlivé a moderní bojové vozidlo, ale dojde také k podpoře zbrojního průmyslu a ekonomiky České republiky.“ CV90 je moderní adaptabilní vozidlo prověřené v boji, které v současnosti operuje v armádách sedmi zemí, včetně několika členů NATO.


Přečtěte si, o co všechno by čeští vojáci měli zájem:

Česká armáda má velké oči: řadu nákupů musí kvůli financím osekat

Obrněné vozidlo Pandur


Spojení s VOP CZ v rámci programu výměny vozidel BVP-2 zajistí podle ředitele státního podniku Marka Špoka vedle růstu počtu pracovních míst a obohacení technologického know-how i vytvoření významného prostoru pro další rozvoj ozbrojených sil České republiky. „Prohlubování spolupráce s takto významnou zahraniční zbrojní společností je klíčovou součástí obchodní strategie naší firmy,“ uvedl Špok.


Přečtěte si exkluzivní rozhovor:

Šéf LOM Praha: Ve vojensko-technické spolupráci s Rusy máme unikátní pozici

Roman Plánička, šéf LOM Praha


BAE Systems je jedním z předních světových dodavatelů inovativních a na moderních technologiích založených řešení pro obranný, letecký a bezpečnostní průmysl. Ve 40 zemích světa zaměstnává přibližně 83 400 odborných pracovníků. Ve spolupráci se zákazníky a lokálními partnery společnost BAE Systems vyvíjí, konstruuje, vyrábí a zajišťuje podporu pro produkty a systémy, které zvyšují obranyschopnost a národní bezpečnost, chrání obyvatelstvo a důležité informace a infrastrukturu. Společnost české armádě mimo jiné léta pronajímá stíhačky Jas 39 Gripen.

VOP CZ je český státní podnik se sídlem v Šenově u Nového Jičína, který se specializuje na vojenskou techniku a vývoj. Vyvíjí, vyrábí, poskytuje servis, opravuje a zajišťuje modernizaci vojenské techniky pro pozemní vojsko. Nabízí rovněž služby řízení životního cyklu. Společnost již vyrobila více než 100 kusů obrněného transportéru Pandur II a podílí se pro armádu na zajištění úspěšné modernizace hlavního bojového tanku T-72M4 CZ pro armádu . VOP CZ již vyrobila, opravila nebo modernizovala více než 20 tisíc kusů vojenské techniky a v České republice zaměstnává více než 850 lidí. Společnost v letošním roce oslaví své sedmdesátileté výročí.

EBF24


Z české armády dále čtěte:

Armáda tuší zlé časy. Dojdou lidi

V Česku vzniká unikátní bojové vozidlo. Koupí jej armáda

Nákup za 202 milionů. Vojsko dostane noční vidění

 Voják s dalekohledem


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).