Menu Zavřít

Česká hasební deka Foga odolá i extrémně žhavým kovům. V rámci testování zvládla odstínit materiály s teplotou dva tisíce stupňů Celsia

22. 8. 2024
Doba čtení: 3 minuty
  • Hasební deka Foga od české společnosti Walk on Water se nově ukázala jako odolná i vůči extrémní teplotě žhavých kovů
  • V rámci nových testů dokázala odstínit hořící směs hořčíku a hliníku, která se standardně využívá k tvorbě výbušnin. Kovy přitom měly teplotu přibližně dva tisíce stupňů Celsia
  • Výhodou oproti klasickému hasicímu přístroji je v případě deky Foga její jednoduché použití. Přes hořící předmět ji totiž stačí pouze přehodit

Speciální hasební deka Foga, za kterou stojí český startup Walk on Water, během nového cerfitikovaného testování vykázala extrémní odolnost vůči vysokým teplotám. A to včetně kovů, které jsou typické tím, že na co dopadnou, to propálí. Konkrétně deka při testování zafungovala jako nepropustná bariéra pro hořící směs hořčíku a hliníku, což je kombinace kovů, která se standardně využívá pro tvorbu výbušnin.

Odolná se deka, na jejímž vzniku se podíleli také vědci z Univerzity Karlovy a centra BIOCEV, ukázala být jak vůči samotné detonaci zmíněné směsi, tak proti dopadu rozžhavených kovů dosahujících teploty dva tisíce stupňů Celsia. Ty následně dokázala ochladit, aniž by došlo k porušení její struktury. 

Konec 150 let staré tlakové lahvi. Český hasicí přístroj budoucnosti myslí na ochranu i design
Přečtěte si také:

Konec 150 let staré tlakové lahvi. Český hasicí přístroj budoucnosti myslí na ochranu i design

„Ani po předchozím testování v laboratořích, kdy Foga prokazatelně odolávala přímému plamenu o přibližné teplotě 590 °C po dobu několika minut, jsme nedoufali v to, že si poradí i s hořícími kovy. Je to pro nás obrovský úspěch a motivace do dalšího testování a vyvíjení nových produktů, které budou z technologie Foga vycházet,“ říká spoluzakladatel firmy Walk on Water Michal Jedlička.

Kromě toho se Foga osvědčila také v „boji“ s již zapálenou pyrotechnikou či hořícími bateriemi, které se používají například pro pohon elektrokol. „Už nyní plánujeme navazující testování na hašení elektrobaterií společně s hasiči, se kterými hledáme způsoby, jak Fogu využít v jejich zásahové praxi,“ konstatuje Jedlička a dodává, že spolu se svým týmem zároveň hodlají detailněji prozkoumat již certifikované pozitivní výsledky.

Outstream Placeholder

Kyslíková bariéra a tepelný štít v jednom

Vyjma vysokého hasícího výkonu a tepelné ochrany je hlavní výhodou produktu snadná aplikace. Funguje totiž jako chladící krytí, tedy kyslíková bariéra a tepelný štít v jednom. Absolvovat přitom dokáže až 92 procent tepelného žáru. 

Pro lepší představu, pokud hořící objekt pod dekou dosahuje teploty 450 stupňů Celsia, na jejím povrchu se bude pohybovat kolem osmadvaceti. Pro někoho také může být překvapivý fakt, že základní látkou deky je stoprocentní bavlna. Ta je napuštěná speciálním chladicím roztokem, jenž je kombinací vody, smáčedla a stabilizovaných nanočástic kovů. Výsledkem je vrstva, která oheň „dusí“ a rozžhavený objekt zároveň ochlazuje. Zároveň zabraňuje jeho rozšíření do okolí.

Zdroj: Youtube.com

Podle Lukáše Blahy, zkušebního technika a garanta oboru požární ochrany Strojírenského zkušebního ústavu, s.p. v Brně, lze zmíněných vlastností deky využít třeba ve strojírenském průmyslu. Konkrétně při obrábění a zpracovávání kovů. „Během zkoušky nedošlo k porušení struktury Fogy ani k prohoření,“ upozorňuje.

Produkt hořícím kovům navíc odolal i přesto, že do nich byla po dobu několika minut přidávána okysličovadla. „Předmětem testování byly také staré nitrátové filmy, u nichž je vysoké riziko samovznícení, a elektrobaterie, které také mají ve své vlastní struktuře obsažen kyslík fungující jako palivo pro hoření,“ přibližuje spoluzakladatelka Walk on Water Petra Gottwald s tím, že takové materiály nelze uhasit, ale jejich plameny pouze odstínit: „My jsme je schovali pod Fogu a počkali, až požár vyhasne. Na trhu neexistovala dosud žádná technologie a produkt, který by toto zvládl.“

MMF24

Bodyguard do každé rodiny

Ačkoli například pro hašení lithiových baterií speciální hasicí přístroje již existují, lze dle Blahy předpokládat, že lidí, kteří je mají doma, bude jen minimum. Navíc platí, že princip jejich fungování je odlišný, neboť člověk musí s obdobným zařízením stát přímo u zdroje požáru, což zvyšuje zdravotní riziko. Naproti tomu deku Foga stačí na oheň pouze položit a odejít do bezpečné vzdálenosti. Její nespornou výhodou je tedy jednoduchost použití i pro naprostého laika bez zkušeností s hašením,“ doplňuje Blaha.

Když nemáš hasičák, hoď tam deku. Vědci z UK představili spolu s dalšími firmami unikátní hasicí produkt, který se hodí do kuchyně i do výroby
Přečtěte si také:

Když nemáš hasičák, hoď tam deku. Vědci z UK představili spolu s dalšími firmami unikátní hasicí produkt, který se hodí do kuchyně i do výroby

Není to poprvé, co zmíněná deka zvládla schopnostem hasicího přístroje konkurovat. Osvědčila se již v dřívějších certifikovaných zkouškách. „Po novém testování se nám potvrdilo, jak variabilní nástroj umí Foga být. Poradí si jak se samovzníceným olejem v kuchyni při vaření, tak s případným vzplanutím elektrobaterie. Stává se z ní bodyguard pro rodinu i skvělý nástroj v provozech různého druhu,“ uzavírá Gottwald.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).