Menu Zavřít

Česká lekce Španělům

12. 5. 2006
Autor: Euro.cz

Kapitola XXVIII.

Odpad a fotbal * www.kafka.eu * Chytrý doktor * Komu čest, tomu čest

Odpad a fotbal

V minulém Palubním deníku jsme psali o tom, jak vynáší byznys s vývozem nelegálního odpadu z Německa do Česka a že někteří čeští podnikatelé v odpadovém byznysu plánují vyvážet odpad do Afriky. Do tohoto plánu jsou údajně zapleteni i někteří vysoce postavení představitelé českého showbyznysu. Jak ale peníze z nelegálního vývozu odpadu vyprat? Třeba koupit fotbalový klub. Ne český, ale italský. Minulý týden se objevila zpráva, že se prodej klubu Lazio Řím odkládá. Důvod? Italská protimafiánská prokuratura obvinila bývalého hráče a prezidenta klubu Giorgia Chinagliu, který v současné době žije v New Yorku. Obvinění říká, že 21 milionů dolarů, ze které se svými maďarskými partnery hodlal koupit Lazio, pocházejí z praček neapolské Camorry. Chinaglia tvrdí, že nemá co skrývat a že do skupiny finančníků, kteří spolu s ním ucházejí o fotbalový klub, patří jistá nadnárodní farmaceutická firma a několik maďarských podnikatelů. Prokuratura má jiný názor: Chinaglia chtěl investovat vyprané peníze. Těch 21 milionů dolarů do Itálie přišlo skutečně z Maďarska a původ peněz je podezřelý. Údajně se jedná o majetek Camorry, který pochází z nelegálního podnikání s odpadem. Tento druh podnikání v současné době patří mezi nejlépe vynášející byznys italských kmotrů. Chinaglia měl v případě Lazia vyprat peníze patřící klanu Casalesi. Maďarskou spojkou je podnikatel Zoltán Szilvás, který chtěl v roce 2001 (opět ve spolupráci se svým přítelem Chinagliou) koupit sicilský fotbalový klub Marsala.

www.kafka.eu

Jak bojovat s arogancí, nadřazeností a nedostupností, kterou dává občanům čím dál víc najevo rok co rok rostoucí počet úředníků? Kdo má úředníků plné zuby, může navštívit webovou stránku kafka.be, kterou zřídily belgické úřady. Účelem je posbírat všechny možné postřehy a stížnosti občanů na nepřiměřené chování a na zbytečné administrativní předpisy. Název je trefný, protože snad nikdo nepopsal lépe nemohoucnost občanů a nedosažitelnost úředníků než Franz Kafka. Belgický recept na vymýcení úřednické buzerace už převzali také Holanďané a zaregistrovali stránku administratievelasten.nl. Nizozemská vláda například hodlá do roku 2007 snížit byrokratické překážky pro podnikatele, které ročně činí neuvěřitelných 16 miliard eur, o čtvrtinu. Jelikož se na stále rostoucím počtu nových předpisů velkou měrou podílí i obří administrativa Evropské unie, Belgičané a Holanďané přišli se společným návrhem na zřízení evropského fóra pro stížnosti na úředníky s názvem kafka.eu.
Po veřejném shromažďování stížností na úředníky a jejich otřesné postupy už volal v dubnu 2002 tehdejší předseda ODS Václav Klaus. Leč nikdo ho nevyslyšel a čeští úředníci řádí dál.

EBF24

Chytrý doktor

Na naivních zahraničních investorech, kteří přicházejí do České republiky, se dá vydělat i silně odpuzujícími metodami, které s přidanou hodnotou nemají nic společného. Pražský advokát JUDr. Tomáš Křížek 22. března 2006 zřejmě zjistil, že název jeho firmy Tomplus se mu nelíbí a rozhodl ji přejmenovat na Telefónica O2 Czech republic. Pro manažery španělské Telefóniky, která za Český Telecom loni zaplatila státu 82,6 miliardy korun, musela být tato zpráva šokem. O tom, že nejviditelnější změnou po příchodu španělského investora bude nové obchodní jméno společnosti, Telefónica O2 Czech Republic, rozhodla valná hromada Českého Telecomu až více než měsíc poté, co doktor Křížek rozhodl, že změní název své firmy. Tomu se říká česká klasika a mezinárodní ostuda. Co asi budou vyprávět španělští manažeři svým evropským kolegům o české podnikatelské etice, není těžké uhodnout. Vypadá to tak, že Španělé se s chytrým Čechem dohodnou a zaplatí mu. Neměli by se ale nechat vydírat, ani platit. V žádném případě! Měli by změnit jméno, které vymysleli a už nechali schválit i valnou hromadou. Ale vše nejdříve dobře utajit, aby doktor Křížek nezměnil opět název své firmy.
A co by měli udělat lídři české podnikatelské elity? Vyjádřit se k této strašlivé ostudě veřejně. Očekáváme jejich jasnou reakci v Hospodářských novinách v rubrice Leader´s Voice.

Komu čest, tomu čest

Ředitel rozvědky plukovník Karel Randák avizoval, že svou tvář veřejnosti nevystaví a přišel si na Pražský hrad pro generálské prýmky skutečně k nepoznání změněn. Dokonce sám prezident Václav Klaus se prý ujišťoval o správné identitě dekorovaného: „Randák, Randák, jste to vy, takovej malej, tlustej, zrzavej s fistulí, košile čtyřiačtyřicítka, prodlouženej rukáv?“ Dougejme tedy, že prezident dobře věděl, koho povýšil. Doufejme též, že úroveň maskování neodpovídá úrovni rozvědky.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).