Menu Zavřít

Česká onkologická péče má rezervy

6. 1. 2014
Autor: Euro.cz

Zdravotnictví Český systém péče o onkologické pacienty má pořád velké rezervy. V posledních letech sice podle OECD Češi přidali ve vývoji klinických doporučených postupů, zvýšili kvalitu a rozvoj informační infrastruktury, ale stále je hodně co zlepšovat. Odhadované pětileté přežití u vybraných onkologických onemocnění je v Česku nižší, než je průměr zemí OECD, naopak úmrtnost na rakovinu je celkově nadprůměrná. To je důsledkem vysokého počtu nádorových onemocnění v české populaci a jejich relativně pozdní diagnostiky.

CIF24

Česko je s počtem 288,5 nově hlášeného nemocného na 100 000 obyvatel vysoce nad průměrem zemí OECD. „Navíc rostou další rizikové faktory. Například obezitou trpí 21 procent dospělých, což je rovněž nad průměrem OECD, který v roce 2011 činil 17,6 procenta. České republice chybí komplexní přístup ke snižování rizikových faktorů onkologických onemocnění a k zlepšování životního stylu,“ zdůrazňuje publikace OECD nazvaná Onkologické péče.

Experti OECD dále konstatují, že proces schvalování nových léků je v Česku oproti ostatním zemím významně pomalejší a dostupnost nové léčby často závisí na jednání mezi Českou onkologickou společností a vedením zdravotnického systému. Upozorňují také, že v Česku zcela chybí koncept hodnocení kvality poskytovatelů péče. „Česká onkologická společnost sleduje a vyhodnocuje efektivitu klíčových komponent onkologické léčby, ale vedení českého zdravotnictví by mělo více posílit mechanismy zpětné vazby a podpořit zavádění osvědčených postupů (best practices) diagnostiky a léčby onkologických onemocnění, zejména na úrovni jednotlivých poskytovatelů zdravotních služeb,“ zdůrazňují odborníci z OECD. Doporučují, aby Česká republika zavedla systematické vyhodnocování onkologické péče.

  • Našli jste v článku chybu?