Menu Zavřít

Česká platforma Talk2Amy kombinuje umělou inteligenci s psychologií. Učí lidi poznávat ostatní i sebe samé

13. 9. 2022
Autor: Talk2Amy
  • Technologický startup Mongata vyvinul platformu Talk2Amy, která propojuje psychologii s umělou inteligencí

  • Firmám, jednotlivcům i profesionálům nabízí podrobný a nezávislý rozbor osobnosti. Ten lze využít nejen pro osobní růst, ale také pro efektivnější výkon v práci či během posuzování uchazečů o zaměstnání

  • Umělá inteligence v celém procesu ,zastupuje‘ lidskou zkušenost vycházející z nejnovějších poznatků psychometrie

  • Projekt za 12 milionů korun je momentálně dostupný v Česku a na Slovensku, jako nejpravděpodobnější se do budoucna zdá expanze do německy mluvících zemí



Znát přednosti a nedostatky své osobnosti se hodí nejen v osobním životě, ale také při budování pracovní kariéry. Někdo se narodí s vůdčími schopnostmi, jiní překypují fantazií a část populace se cítí nejlépe, když svou prací pomáhá ostatním. Vyznat se v sobě však nemusí být jednoduché. Aby tento krok lidem Martin Rücker ulehčil, zpřístupnil jim platformu Talk2Amy, která díky spolupráci psychologů a umělé inteligence poskytuje osobnostní obraz jednotlivcům, firmám i profesionálům z oboru.

K technologiím měl Rücker, jenž momentálně působí na pozici generálního ředitele startupu Mongata, vždycky blízko. Během působení v IT společnostech navíc často rozjímal nad tím, zda si mezi sebou jednotliví spolupracovníci rozumí, jakou mají osobnost a co jsou vlastně zač. K využití umělé inteligence v psychologii už to tedy byl jen krátký krok. „Aby se člověk mohl posunout v soukromém nebo profesním životě, musí nejprve rozumět sám sobě,“ říká.

Na terapii k robotovi. Umělá inteligence dokáže podle hlasu odhalit duševní nemoci
Přečtěte si také:

Na terapii k robotovi. Umělá inteligence dokáže podle hlasu odhalit duševní nemoci

Dostat nezávislý pohled na ostatní je nicméně podle Rückera opravdu těžké. Trvat to navíc může měsíce i roky. Tedy za předpokladu, že jste člověk. Amy, umělá inteligence, která zájemce platformou provádí, si je obrázek o dotyčném schopna udělat už na základě krátkého rozhovoru. Během toho určí jeho osobnost, tendence i způsoby, jakými obvykle reaguje.

Lidskou zkušenost přináší umělá inteligence

Aby byl závěr Amy co možná nejpřesnější, využívá odborníky podložená data, jež se odvíjejí od nejnovějších poznatků psychometrie. Modelů, které je těmito údaji nutné naplnit, je ale velké množství. Zpracovat je a vzájemně propojit si tedy žádá i pokročilou matematiku. Na část algoritmů je navíc nutné nasadit umělou inteligenci, která má v některých oblastech napodobit lidskou zkušenost a pomocí dostupných dat určit, jak budou jednotlivé typy lidí v konkrétních situacích reagovat.

Zjednodušený příklad uvádí Rücker na lidském temperamentu, kdy je například obecně známo, že pokud je někdo cholerik, reaguje tím, že se rozčílí. „Díky tomu, že máme přesně změřenou osobnost a popsanou situaci, dokáže umělá inteligence predikovat to, co my lidé máme uvnitř zažité jako nějakou intuitivní zkušenost,“ tvrdí a dodává, že čím více zvědavců se do anonymního průzkumu své osobnosti zapojí, tím přesnějšími daty pak platforma disponuje. A zájem je podle Rückera velký. Základní rozbor osobnosti, tedy takzvanou Lite verzi, kterou společnost poskytuje zdarma, týdně vyzkouší tisíce lidí.

Optimistický je Rücker i s ohledem na prodej, který společnost zahájila prakticky až letos v květnu. Ostatně už nyní její službu využívá přes 20 firem, mezi nimiž je třeba Unipetrol či Spolana. Velký objem nadnárodních podniků se momentálně nachází také ve fázi testování. To podle Rückera může trvat až půl roku. K přesnějšímu zhodnocení úspěchu tak společnost potřebuje více času. Standardní prodávající proces navíc spustí až koncem roku.

Umělá inteligence je všude, říká Švík z IBM. Učí vojáky i bankéře používat roboty
Přečtěte si také:

Umělá inteligence je všude, říká Švík z IBM. Učí vojáky i bankéře používat roboty

Způsobů, jakým mohou jednotlivé společnosti platformu využívat, je několik. Rücker ji pro lepší představu připodobňuje k Legu. „Máte k dispozici kostky, které skládáte dohromady tak, jak potřebujete. Stejně tak i různé společnosti mají různé potřeby,“ objasňuje s tím, že některé firmy využívají Amy třeba k posuzování uchazečů při výběrovém řízení.

Kromě toho umožňuje platforma společnostem vytvořit ideální profil pro konkrétní pracovní místo. Ten lze následně porovnat s profily všech zaměstnanců a zjistit, který z nich se pro tuto pozici nejvíce hodí. Analyzovat lze pomocí Amy i týmy, firemní náladu, případné vyhoření nebo to, jak zaměstnanci vidí svého nadřízeného. Profesionálům z oboru psychologie pak aplikace často slouží jako pomocník při terapiích, kdy si pomocí Amy nechají udělat pacientův rozbor a s ním dále pracují. Ve vývoji je aktuálně také nová verze pro rodiny, kdy se vyhodnocení nebude týkat jen jednotlivce, ale všech zapojených členů. Ti mezi sebou budou moci své výsledky sdílet.

Pomohli nevytížení psychologové

S prvním prototypem Talk2Amy přišel Rücker a jeho kolegové už před třemi lety, zhruba rok před založením společnosti Mongata, která za platformou stojí. Její začátky tedy v některých ohledech ztížila probíhající pandemie koronaviru. Ta však pro vznikající firmu měla současně i řadu pozitivních aspektů. „Došlo k obrovské akceptaci vzdálené psychologie ze strany společností i jednotlivců. Dneska někoho na dálku diagnostikovat je realita, kterou každý chápe,“ vysvětluje Rücker.

Startupu pak paradoxně pomohl i fakt, že spousta psychologů neměla během covidu tolik práce, a proto se mohli věnovat právě zdokonalování Amy. Současně je Rückerovi jasné, že se na ziscích startupu v následujících měsících negativně podepíší celospolečenské ekonomické dopady, které kromě pandemie přinesla také válka na Ukrajině, zdražování a inflace. Koneckonců, jak sám říká, jeho služba je pro mnoho lidí a společností aktuálně zbytná.

Ačkoli první komerční verzi měla Mongata k dispozici už loni, s intenzivnějším prodejem začala až letos na jaře. V meziobdobí startup doplňoval další funkce, které by, jak zjistil z průzkumu, jednotliví zákazníci uvítali. Nově pak nasadil třeba reputační hodnocení osobnosti, kdy lze v rámci Talk2Amy jednotlivé lidi intuitivně pojmenovávat pomocí přídavných jmen.

Revoluce, která pomůže při výrobě léků. Umělá inteligence předpovídá strukturu většiny bílkovin
Přečtěte si také:

Revoluce, která pomůže při výrobě léků. Umělá inteligence předpovídá strukturu většiny bílkovin

Platforma je zatím komplexně dostupná v Česku a od konce srpna také na Slovensku. V současné době společnost uvažuje o vstupu investora či strategického partnera, který by jí umožnil růst na další trhy, primárně na ty v rámci Evropské unie, ale i některé mimo ni. Jako nejpravděpodobnější se zatím jeví německy hovořící země.

Ačkoli tento krok není otázkou letošního roku, vzhledem k tomu, že se jedná o cloudové řešení, nečiní nasazení služby v zahraničí startupu téměř žádný problém. Ten představuje pouze jazyková část. Momentálně je platforma plně dostupná v českém a anglickém jazyce. „Popsat lidskou osobnost z hlediska textů je velice náročné. Bavíme se o desítkách tisíc položek textu v každém jazyce,“ přibližuje Rücker s tím, že část, kdy zákazník sdílí informace s Amy, je momentálně dostupná ještě také v němčině a slovenštině. Na překladech rozboru osobnosti se zatím pracuje.

Amy bude lidštější

Vývoj Talk2Amy vyšel doposud zhruba na 12 milionů korun a v současné době se na něm podílí asi 14 lidí. Kromě vývojářů na projektu spolupracuje také široká skupina psychologů různých specializací. Co se týče příjmů, za relevantní považuje Rücker až ty od letošního května. „Tady je ten trend pozitivní. Minimálně do léta byl. Léto bylo slabší proto, že se ve společnostech moc nedělo, moc se netestovalo a nenabíralo. Září pro nás vypadá optimisticky, takže se bavíme o meziměsíčním dvouciferném růstu,“ prozrazuje Rücker.

V následujících týdnech a měsících bude firma pracovat třeba na reputačním hodnocení společnosti, kdy bude možné určit například atmosféru daného podniku. V plánu je také preciznější analýza práce lidí v týmu, lepší přizpůsobení prezentace výsledků pro laiky a profesionály či propracovanější vizualizace samotné Amy. Ta měla doposud podobu rozostřené postavičky. V budoucnu by však měla získat obličej, díky čemuž bude schopná mluvit, a to i za doprovodu reálně působící animace.

EBF24

Nejlepší přítel robot. Umělá inteligence ElliQ má skoncovat s osamělostí seniorů
Přečtěte si také:

Nejlepší přítel robot. Umělá inteligence ElliQ má skoncovat s osamělostí seniorů

Společnost rovněž plánuje lépe využívat anonymní data získaná z dotazníků. S jejich pomocí by měla být schopná modelovat reakce lidí v konkrétních situacích, například při nákupu. Kromě rozboru osobnosti by zákazníkům chtěla nabízet také možnosti osobního růstu. Například za pomocí partnerů poskytujících terapie.

Ačkoli platforma vznikala za účelem pomáhat, v případě firem, které skrze ní mapují osobnosti, tendence a chování svých zaměstnanců, se nabízí otázka, zda je v pořádku, když má zaměstnavatel na jednotlivce tak podrobný náhled, a zda se uvedená skutečnost nedá využít i negativním směrem. „Ta možnost tam bohužel je. Ale to je s jakýmkoli nástrojem. Když dáte někomu volant do ruky a pustíte ho do ulic, taky nevíte, co se stane,“ konstatuje Rücker. Zaměstnanci jsou podle něj navíc chráněni skutečností, že mohou produkt používat pouze pro svůj vlastní rozvoj a data se svou společností odmítnout sdílet.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).