Menu Zavřít

Česká Rašelina investuje desítky milionů v Bělorusku

15. 12. 2016
Autor: Agro CS

Firma Rašelina chystá investice na západě Běloruska. Společnost se sídlem v Soběslavi pustí peníze do zpracovatelského závodu v Brestské oblasti.

Rašeliniště v západní části Běloruska představují jednu z nejbohatších zásob této suroviny na světě. Z pohledu české společnosti Rašelina tak jde o strategickou a dlouhodobou investici do spolupráce s běloruským partnerem.

V okresu Stolin jako investor společného projektu s domácí společností JSC Peatcompany Glinka hodlá Rašelina postavit závod na výrobu rašelinových substrátů. Podle portálu investinbelarus.by bude Rašelina vlastnit polovinu nové továrny.

V provozu za více než 40 milionů korun se bude rašelina z nedalekých nalezišť zpracovávat, balit a expedovat. Společnost Rašelina, která spolupracuje s JSC 15 let, navíc nyní uvažuje o akvizici celého běloruského podniku. Ten je jedním z nejstarších producentů rašeliny v Bělorusku.

Projekt souvisí s iniciativou obou států a podnikatelů, jejímž cílem je rozvoj česko-běloruské hospodářské spolupráce. Jak uvedl zmocněnec velvyslance České republiky v Bělorusku Milan Eckert, projekt splňuje nejpřísnější současné ekologické požadavky. Pilotní program může být také klíčový pro další rozvoj spolupráce běloruských a českých firem.

EBF24

Další rozjednané projekty mají být spojeny hlavně s energetikou. Byznys na východě, kam český podnikatel bez podpory státu pronikne jen stěží, podporuje také státní banka na podporu exportu. „ČEB má rozjednány potenciální obchody na podporu českého exportu do teritorií Kazachstán, Uzbekistán, Bělorusko, Ruská federace, Ázerbájdžán, Indie, Izrael, Spojené arabské emiráty, Omán, Egypt, USA a Brazílie,” potvrdil mluvčí České exportní banky Petr Križan.

Čtěte také:

Lázeňský byznys aneb zlatá černá rašelina

Farmet vyváží do Běloruska lisovny za 75 milionů korun

Češi budou hledat uran v Kazachstánu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).