Menu Zavřít

Česká válka v Koreji

26. 11. 2018
Autor: Euro

Přesně před 65 lety, 26. listopadu 1953, zaznamenala československá armáda na divokém pomezí severní a jižní Koreje prvního zraněného.

Byla to hodně zvláštní doba. V Československu vrcholil tuhý stalinismus a tři stovky vojáků se chystalo do neznámé mise, kde se měli dennodenně potkávat s příslušníky západních armád včetně Švýcarů, Švédů a Spojených států. Jako jedna ze čtyř oslovených zemí se Praha stala součástí Dozorčí komise nezávislých států kontrolujících příměří po korejské válce.

Na začátku léta 1953 vyrazila na dalekou misi první jednotka, někdo letěl, hlavní část kontingentu vyrazila na dlouhou cestu vlakem z pražského Hlavního nádraží. Šlo o první zahraniční angažmá československé armády po druhé světové válce a vlastně premiéru v novodobých misích.

Všichni, kteří do Koreje vyrazili, byli důkladně prověřováni. Zřejmě i proto mezi roky 1953 a 1993 zběhl na Západ pouze jeden československý voják. V 80. letech to byl záklaďák, který v misi působil jako kuchař.


Čtěte také:

Esej: Děkujeme, zůstaňte

 Čeští vojáci na základně v Bagrámu


A jak přehnané obavy mělo vedení komunistického Československa z infikování svého vojska „západními živly“, zase nejlépe dokazuje událost z 26. listopadu 1953. Jeden z podplukovníků chtěl tehdy spáchat sebevraždu, naštěstí se ale jen postřelil. Život mu zachraňovali lékaři na americké nemocniční lodi. Hlavní starostí československých velitelů tehdy bylo dostat vojáka z lodi co nejrychleji na tu správnou stranu.

I když je role Dozorčí komise nezávislých států dodnes diskutabilní a podle historiků prohřešky proti příměří stejně většinou nevyřešila, nějaký diplomatický dopad přece jen měla. Přestože československou stranu o vyslání jednotky požádala severní Korea (a stejně v roce 1992 KLDR na Prahu zatlačila, aby už nikoho do země neposílala), dobré jméno si Češi vysloužili především u demokratické Jižní Koreje, což je tam prý cítit dodnes.

Více informací o československé misi v Dozorčí komisi nezávislých států včetně vzácných dobových fotek najdete v aktuálním vydání týdeníku Euro, které vychází 26. listopadu. V elektronické verzi v App Store a ke stažení na www.alza.cz/euro

EBF24

 Euro Titul 48/2018

Přečtěte si další komentáře autora:

Nejzbytečnější jednání roku

Příliš růžové zprávy z Bangkoku

Dvě procenta armádě? Leda tak v pohádce

Laskavá facka Zaorálkovi

Umaštěný úspěch v Afghánistánu

Vylétl z Aera nový albatros? K tomu je daleko

Jestli se paní Karla rozzlobí, bude zlá

Vrchol Dnů NATO? Koncert pravých Ramsteinů v kostele

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).