Menu Zavřít

České dráhy kupují dlouholetého partnera, správce jízdních řádů Chaps

26. 8. 2017
Autor: Tomáš Novák

České dráhy (ČD) kupují správce jízdních řádů Chaps, který provozuje například vyhledávač Idos.cz. Obě společnosti spolu již 15 let spolupracují, Chaps odprodej sám nabídl. Výše transakce zatím nebyla zveřejněna, protože jednání ještě neskončila.

„Akciová společnost ČD - Informační Systémy má zájem stabilizovat portfolio služeb poskytovaných pro skupinu České dráhy tím, že budou všechny činnosti na vývoji a správě IT systémů vykonávány uvnitř skupiny ČD,“ řekl týdeníku iHned.cz ekonom Miloslav Kopecký, předseda představenstva divize České Dráhy - Informační Systémy.

ČD nákupem Chapsu získají zhruba 90 vývojářů a analytiků. Pod Chaps navíc patří ještě firmy ČSAD SVT Praha, INPROP a SVT Slovakia. Dozorčí rada ČD už na nákup schválila úvěr. „Jde o standardní vnitroskupinové financování. Podobně poskytla mateřská společnost v loňském roce úvěr dceřiné společnosti ČD Cargo na nákup pěti lokomotiv pro nákladní dopravu,“ uvedl předseda dozorčí rady ČD Milan Feranec.

CIF24

Testovací verzi svých Jízdních řádů spustila na konci července také internetová firma Seznam.cz. Ta vede od roku 2011 soudní spory právě s firmou Chaps, která data o dopravním spojení na základě pověření ministerstva dopravy shromažďuje. Firma má data poskytovat ostatním subjektům ve strojově čitelném formátu, což dělá jen částečně. Chaps za to v minulosti dostal pokutu od antimonopolního úřadu, proti které se odvolal. Data od Chapsu kupuje exkluzivně Mafra pro konkurenční službu Idos.cz. Seznam získává údaje přímo od dopravců.

Dále čtěte:

České dráhy nechtějí prodat Masarykovo nádraží. Udělají si z něj výkladní skříň

České dráhy si pronajmou lokomotivy Siemens za 1,6 miliardy

České dráhy si najmou téměř 300 aut od LeasePlan. Zaplatí 116 milionů


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).