Menu Zavřít

Velké srovnání evropských železnic: České dráhy mají nejlepší jídlo

30. 5. 2018
Autor: čd

České dráhy v prvním velkém srovnání evropských železničních dopravců nepropadly. Naopak, v kategorii jídla se umístily na prvním místě, třetí pozici pak obsadily v kategorii přepravy „baťůžkářů“ a s nabídkou pro cestování dvojic. Celkově vyhrály švýcarské dráhy SBB.

Londýnská společnost Loco2, která online rezervuje a prodává jízdenky do vlaků ve Velké Británii a v Evropě, srovnala ve svém velkém testu 16 evropských železničních dopravců.

Sledovala dvanáct kategorií, ve čtyřech z nich vyhrály švýcarské dráhy SBB, ve třech kategoriích německé DB. Špatně si nevedly ani České dráhy. Zvítězily v kategorii jídla a občerstvení.

V hodnocení služeb pro cestovatele s batohy obsadil český národní dopravce třetí místo, bronz získal i v kategorii služeb pro cestující páry. V kategorii nejrychlejší přepravy vyhrály francouzské dráhy SNCF, které jako první v Evropě zavedly rychlovlaky a vysokorychlostní tratě.

Srovnání služeb evropských drah:

Srovnání služeb evropských drah

V kategorii občerstvení, které pro ČD zajišťuje firma JLV (dříve se jmenovala Jídelní a lůžkové vozy, nezávisle funguje od roku 1992), britská společnost poukázala především na příznivé ceny. Hlavními taháky je řízek a točené pivo, ale i dostupná vína či nabídka salátů.

Ke stému výročí založení ČSR jídelní vozy a bistrovozy ČD nabízejí jídla, která měl rád první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Například tvarohové šišky s mákem, segedínský guláš, silný hovězí vývar. Vegetariány má do jídelního vozu přitáhnout čočkový karbanátek se zelným salátem.

Jak vypadá stravování u Českých drah:

Švýcarské dráhy doplatily na vysoké ceny, u německých drah sráží hodnocení časté ohřívání jídel v mikrovlnných troubách. Pohodlné jídelní vozy u ČD přispěly i ke třetímu místu v kategorii cestování párů. Třetí místo pro ČD v kategorii batůžkářů si zasloužil dopravce zejména prostornými kupé.

Nutno podotknout, že srovnání nevychází z hodnocení klientů, ale z důkladného hodnocení služeb portálu Loco2. Operátoři mohli rovněž na základě dotazníku se stovkou otázek popsat své služby a jejich příklady. Šetření probíhalo mezi 20. březnem a 20. dubnem tohoto roku.

I když je v Evropě až 150 různých železničních společností, autoři srovnání si vybrali hlavní hráče, kteří obsluhují dostatečně velkou železniční síť. První tři místa zaujali dopravci z německy hovořících zemí – švýcarské dráhy SBB, německé DB a rakouské ÖBB.

MMF24

Související články:

Nejsme žádný lowcost, říká šéf Českých drah Krtek

Deutsche Bahn chybí tisíc strojvůdců. Berou bývalé vojáky i lidi před důchodem

Tendr za šest miliard. České dráhy koupí 50 elektrických vlaků

Donaha. Leo Express věří, že se ukáží predátorské praktiky Českých drah

Slevy na železnici? Wir schaffen das nicht!

 Jan Brož


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).