Menu Zavřít

České dráhy nemusí platit milionovou pokutu za rakouské lokomotivy, soud ji zrušil

21. 4. 2016
Autor: ČTK

Krajský soud v Brně dnes zrušil pokutu jeden milion korun, kterou Českým drahám (ČD) udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za pronájem lokomotiv Taurus od rakouských drah v roce 2014. Podle soudce Davida Rause ČD pouze plnily závazky vyplývající z dohody o mezinárodní přeshraniční dopravě. České dráhy podle mluvčího Radka Joklíka uvítaly, že jim soud dal za pravdu.

Soud tak odmítl argument ÚOHS, který tvrdil, že se dráhy dopustily správního deliktu tím, že si nepronajaly lokomotivy v žádném z druhů zadávacího řízení.

Dráhy se bránily tím, že jde o standardní spolupráci s národním dopravcem sousedního státu a takzvanou vyrovnávku výkonů, která je běžná při spolupráci i s dalšími okolními státy. Podle Rause není možné považovat za pronájem lokomotiv ani stav, kdy se část smlouvy plní finančně. „Dráhy neučinily nic víc, než co by přesahovalo závazek České republiky v mezinárodní dopravě,“ řekl Raus.

„Rozhodnutí soudu samozřejmě vítáme a jsme rádi, že nám dal za pravdu. Od začátku jsme byli přesvědčeni, že jsme se žádného pochybení nedopustili,“ sdělil mluvčí drah Joklík.

ÚOHS nyní musí přepracovat druhostupňové rozhodnutí v souladu s právním názorem rozsudku. České dráhy vedou s antimonopolním úřadem ještě totožný souběžný spor, v němž dostaly pokutu 1,2 milionu korun za smlouvy uzavřené v letech 2009 až 2012. Odvolání proti této pokutě se věcně řešilo právě v rámci dnešního sporu, proto lze podle právního zástupce ČD Robina Bláhy předpokládat, že ÚOHS bude muset zrušit i tuto pokutu.

České dráhy v letech 2009 až 2012 uzavíraly každoročně se společností Österreichische Bundesbahnen smlouvy na pronájem lokomotiv Taurus. Ty jako jediné mohou vozit osobní soupravy Railjet na mezinárodních spojích mezi Prahou, Vídní a Štýrským Hradcem. První v Česku vyjela v roce 2014. V předchozích letech vozily rakouské lokomotivy standardní soupravy vlaků EuroCity mezi Českém a Rakouskem.


Čtěte dále:

MMF24

Čtvrtmiliardová pokuta drahám neplatí. ÚOHS ji musí řešit znovu

České dráhy nakoupí vlaky za deset miliard. Už vypsaly výběrová řízení

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).