Menu Zavřít

České dráhy obhájily pozitivní investiční rating

12. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

České dráhy uhájily u agentury Moody’s ratingové hodnocení Baa2, díky čemuž zůstávají v investičním pásmu „se stabilním výhledem“. Pro národního dopravce to znamená například šanci získat výhodnější půjčky, neboť má i nadále pověst spolehlivého dlužníka. Drahám může pozitivní rating ušetřit ročně na úrocích částku v řádech desítek milionů korun.

Důvodem udržení ratingu bylo především dobré loňské hospodaření a pozitivní vývoj ukazatelů zadlužení. V roce 2016 vykázaly České dráhy zisk ve výši 882 milionů korun, což představuje výrazné zlepšení oproti roku 2015, kdy utrpěly ztrátu ve výši 1,352 miliardy, a zároveň nejlepší výsledek hospodaření od roku 2009.

ebf - tip - debata

Roli v dobrém ratingovém hodnocení sehrála i silná vazba na stát, což je pro potenciální investory záruka spolehlivosti. Zpráva totiž pozitivně hodnotí podepsané dlouhodobé smlouvy s ministerstvem dopravy a jednotlivými kraji a agentura Moody’s počítá s tím, že většina těchto smluv bude po jejich vypršení prodloužena.

Podle analytiků společnosti Cyrrus je udržení ratingu potvrzením, že se České dráhy aktuálně nachází ve zlepšující se kondici a do budoucna tak lze očekávat pokračující oživení ziskovosti. „Společnosti se s velkou pravděpodobností podaří vyjednat prodloužení kontraktů na provoz vlakové dopravy i po roce 2019 a udržet si tak stabilní zdroj příjmů. Vysoké investice do vlakových souprav dokáže skupina financovat z vlastních zdrojů (případně prodejem aktiv) nebo na dluhopisovém trhu, kde si v současnosti půjčuje za rekordně nízký úrok. Investoři proto mohou vnímat dluhopisy Českých drah jako bezpečná a málo riziková aktiva,“ uvádí Cyrrus.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).