Menu Zavřít

České firmy meziročně ušetřily 11 procent nákladů. Valná většina o tom ale neví, tvrdí fintech Fidoo

2. 8. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Fidoo
  • Malým a středním firmám v Česku se v červnu meziročně podařilo ušetřit více než 11 procent nákladů
  • O těchto neplánovaných úsporách ale ví jen 15 procent podniků. Zbylým chybí technologie, které by výdaje řádně monitorovaly
  • Kontrola v reálném čase se přitom finančně vyplatí. Včas odhalené úspory může firma využít k růstu či tvoření rezerv

Své výdaje má pod precizním drobnohledem jen minimum českých malých a středních firem. To je pravděpodobně důvod, proč většina z nich netuší, že jejich náklady v květnu a v červnu meziročně klesly o 10,6, respektive 11,1 procenta. Ve stejných měsících zároveň rostl počet transakcí, a to o 0,1 a následně o 2,5 procenta, jak vyplývá z pravidelného Indexu firemních nákladů, který český fintech Fidoo sleduje na vzorku více než tisícovky podniků.

O nárůst úspor se firmy reálně snažit nemusely, z většinové části se o něj totiž postarala inflace, která z loňských 10,7 procenta klesla na aktuální dvě procenta. Peníze navíc ale využije jen 15 procent podniků. Přesně to je totiž přibližný počet firem, který výdaje pečlivě monitoruje a o meziročním rozdílu ví. Zbylým 85 procentům k důkladnému měření dlouhodobě chybí nástroje, které by náklady hlídaly v reálném čase, nikoli vyhodnocovaly zpětně – třeba na konci měsíce.

Investoři jsou taky lidi. České firmy radí startupům, jak je zaujmout
Přečtěte si také:

Investoři jsou taky lidi. České firmy radí startupům, jak je zaujmout

Jak z výše popsaného koneckonců vyplývá, konstantní přehled o financích se firmám může značně vyplatit. Pokud se o penězích totiž dozvědí včas, mohou je využít pro dorovnání zisku z méně silných měsíců, k investování do budoucího růstu či vytvoření dostatečných rezerv. Ty se hodí nejen během krize, ale i v období růstu, jež s sebou může přinést nečekané komplikace.

„V porovnání s posledním rokem prožívají nyní firmy ekonomicky silné měsíce – to ale nebude trvat věčně. V nejbližší době by do Česka mohl dorazit hospodářský pokles, se kterým už zápolí firmy v sousedním Německu. Češi mají díky nynějším úsporám šanci se na něj lépe připravit,“ komentuje Petr Herzmann, generální ředitel startupu Fidoo, jenž se zjednodušováním finanční správy firem zabývá.

Outstream Placeholder

S rostoucími cenami potřeba kontroly stoupá

Větší kontrolu nad svými úsporami podniky obecně aplikují v momentě, kdy jejich náklady míří směrem vzhůru. Typicky třeba při vyšších cenách pohonných hmot nebo inflaci, která zvyšuje nutné výdaje. V době klidu ostražitost naopak klesá, čímž roste riziko, že menší náklady firma nedokáže přetavit do většího zisku.

„Firmy se snaží náklady hlídat alespoň postaru prostřednictvím papírových účtenek. Jenže vědět na konci měsíce, že jsem ušetřil na nákladech, ale rozházel to jinde, není k ničemu,“ vysvětluje Herzmann s tím, že stále více podniků proto náklady eviduje digitálně: „Rozdíl mezi metodou ‚tužky a papíru‘ a hlídáním v reálném čase může být v horizontu několika měsíců propastný.“

Více zakázek, ale o to větší ztráta. Firmy by měly využít klidné léto a udělat si pořádek v penězích, doporučuje šéf Fidoo Herzmann
Přečtěte si také:

Více zakázek, ale o to větší ztráta. Firmy by měly využít klidné léto a udělat si pořádek v penězích, doporučuje šéf Fidoo Herzmann

Šéf Fidoo na problematiku upozorňoval již začátkem prázdnin, kdy uvedl, že nedostatečný monitoring výdajů se paradoxně projeví třeba v okamžiku, kdy se firma překlene do období růstu. Ten bude totiž probíhat výrazně pomaleji. V krajním případě se kvůli nehlídaným nákladům u části služeb může podnik dostat dokonce do červených čísel.

CIF24

„A protože se obávám, že jsme nepoučitelní, přinese řadě firem zlepšující se ekonomika nové příležitosti jen proto, aby prohloubily ztrátu,“ řekl a dodal, že v opačném případě, tedy v momentě, kdy se hospodářství propadá směrem dolů, mají podniky tendenci náklady naopak impulsivně a překotně redukovat. Často ke škodě vlastní konkurenceschopnosti.

Právě léto Herzmann označil jako ideální čas pro boj proti takzvaně projedenému zisku, tedy proti zbytečnému promrhávání potenciálních úspor. A pro letošek to prý platí dvojnásob. Důvodů, proč náklady příliš neřešit, mají totiž firmy hned několik. „Zaprvé, i nadále můžeme čekat, že firmy nebudou tížit náklady spojené s pohonnými hmotami. Energie se budou pravděpodobně až do září držet také na uzdě. A inflace se s největší pravděpodobností udrží v mezích,“ vysvětlil.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).