Menu Zavřít

České hospodářství letos klesne, v příštím roce by mělo růst

28. 12. 2009
Autor: profit

Česká ekonomika letos klesne o čtyři až 4,5 procenta. Pro příští rok prezident Václav Klaus očekává u výkonu českého hospodářství „kladnou nulu“.

Autor: Martin Siebert

ebf - tip - debata

Klausovy odhady mají blízko k prognóze České národní banky, jež předpověděla pro letošek pokles hrubého domácího produktu o 4,4 procenta a pro příští rok růst o 1,4 procenta. Prognóza ministerstva financí předpokládá letos propad hospodářství o pět procent a v roce 2010 růst o 0,3 procenta. Ministr financí Eduard Janota ale již dříve uvedl, že dopady jeho úsporného balíčku na příští rok mohou způsobit, že ekonomika klesne.

Pro otevřenou českou ekonomiku bylo podle prezidenta za ekonomické krize výhodné, že si ponechala korunu a neměla euro. Země střední a východní Evropy, které přijaly euro, podle Klause na krizi doplácejí více než Česko. „Česká koruna nás do určité míry imunizuje od toho, co se děje ve světě,“ tvrdí prezident. Česko si podle Klause může vybírat načasování přijetí společné evropské měny a není s ním kam spěchat. Vláda na doporučení ministerstva financí a České národní banky cílový termín přijetí eura prozatím nestanovila.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).