Menu Zavřít

České hotely zaznamenaly nárůst počtu turistů

10. 8. 2010
Autor: profit

Do českých ubytovacích zařízení se po loňském výrazném propadu začali vracet cizinci. Od ledna do června jich přijelo 2,8 milionu, což je meziročně o 3,7 procenta více. Naopak Čechů bylo v pololetí v tuzemských hotelech o 3,2 procenta méně, celkem 2,5 milionu. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistické úřadu.

Autor: Jakub Stadler

MMF24

Celkem se v českých hotelech, pensionech a kempech v pololetí ubytovalo 5,3 milionu hostů, což představuje meziroční nárůst o 0,34 procenta. Naopak nadále klesá počet nocí, které hosté v hotelech tráví. Za pololetí se tento ukazatel snížil meziročně o procento na 15,7 milionu přenocování. Stejně jako u hostů zaznamenali statistici i u přenocování nárůst u cizinců a pokles u Čechů. Statistická data ukazují, že pokračuje trend zkracování pobytů - hosté tráví na rekreaci v tuzemsku stále méně času. Analytik společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek to označil za dlouhodobý celoevropský trend.

„Výsledy v oblasti příjezdového cestovní ruchu jsou mírně pozitivní, naopak chování rezidentů nepřispívá k podpoře domácího cestovního ruchu a je spíše zklamáním,“ řekl Beránek. Počet hostů z ciziny mohl být podle něj ještě výrazně vyšší, kdyby se kvůli soptění islandského vulkánu v dubnu nezastavila letecká doprava. „Potvrzuje se, že tuzemsko není pro Čechy tak atraktivní jako zahraničí a loňský nárůst zájmu Čechů o tuzemsko byl způsoben krizí, nikoliv skutečnou atraktivitou naší země. Ukazuje se tak, že letos již u nás krize pomalu pomíjí a Češi se opět přesouvají na zahraniční dovolené,“ řekl mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).