Menu Zavřít

České zbraně proti teroru. Francouzská speciální jednotka si objednala pušky Bren 2

3. 4. 2017
Autor: Redakce

Francouzská elitní protiteroristická jednotka si objednala pušky Bren 2 České zbrojovky. Kontrakt na desítky automatických útočných pušek může výrobci v Uherském Brodě vynést i další zakázky ve světě.

Francouzská elitní protiteroristická jednotka (GIGN) si objednala 68 pušek CZ Bren 2. Obchod je pro českého výrobce především vynikající referencí. „Vybrali si to jedni z nejlepších. I kdyby už další pušky nepotřebovali, referenční váha toho obchodu je pro nás velmi důležitá,“ popsal serveru Euro.cz význam zakázky šéf marketingu České zbrojovky Karel Bařinka. „Pro celkový byznys je vždy důležitá reference vlastní armády, pro konkrétní zbraň je důležitá reference špičkové jednotky,“ dodal.

  Útočná puška CZ BREN 2 je ve výzbroji francouzské protiteroristické jednotky GIGN

Českou útočnou pušku Bren 2 si francouzská speciální jednotka vybrala po testech mnoha zbraní

Roli hrál celý soubor vlastností, který zapadl do požadavku speciálního útvaru. Jednou z nich je nízká hmotnost zbraně. Prvotní objednávku mohou následovat i další, neboť GIGN hodlá v blízké budoucnosti nahradit většinu pušek H&K 416 v současné výzbroji účinnějším typem zbraně.

„Teď si ji vybrali pro její vlastnosti, pokud by se rozhodli i pro další nákupy, bylo by to proto, že se jim zbraň osvědčila,“ dodává Bařinka s tím, že speciální složky žádnou průběžnou zpětnou vazbu zásadně nedávají.

Jednotka GIGN si již dříve v letošním roce objednala pušky verze 7.62 x 39 mm. Pro Bren 2 se rozhodla v reakci na teroristické útoky v Paříži z ledna 2015, kdy se střetla s teroristy v neprůstřelných vestách.

Co je jednotka GIGN
GIGN (zkratka z Groupe d'Intervention de la Gendarmerie Nationale) je francouzská elitní protiteroristická jednotka spadající pod velení ozbrojených sil, k jejímž úkolům navíc patří i záchrana rukojmích jak na území Francie, tak i kdekoli na světě, pokud je třeba. GIGN vznikla v roce 1973, v roce 2007 se rozšířila o výsadkovou zásahovou jednotku Escadron Parachutiste d'Intervention de la Gendarmerie Nationale (EPIGN) a dále skupinu zajišťující ochranu francouzského prezidenta Groupe de sécurité de la présidence de la République (GSPR).

Zdroj: Wikipedia

Francouzské četnictvo i zvláštní policejní útvary tehdy zjistily, že jejich zbraně ráže 9 mm jsou v podobných situacích neefektivní a že jejich střelivo 5.56 mm nemá potřebný účinek. Munice ráže 7.62 x 51 mm už dostatečné parametry měla, ovšem zbraně, které byly schopné ji vypálit, byly pro boj zblízka příliš těžké a velké.

Jednotka GIGN se po těchto zkušenostech rozhodla pro zbraně ráže 7.62 x 39 mm, z nichž v roce 2015 otestovala mnoho typů. Česká zbrojovka se k procesu dostala až v jeho pozdější fázi. V roce 2016 však GIGN český výrobek intenzivně testovala v různých podmínkách a dospěla k závěru, že je ze zkoušených zbraní nejspolehlivější a nejúčinnější.


Přečtěte si o druhém startu L-159:

„Nechtěné“ L-159 dostaly druhou šanci, Aero možná obnoví sériovou výrobu


Puška CZ Bren vychází ze staršího typu CZ 805 Bren S1, který zbrojovka vyvíjela pro francouzskou armádní pěchotu. Český výrobce ovšem promeškal výběrové řízení, v němž nakonec vyhrála puška německé firmy Heckler & Koch. Vývoj typu Bren nicméně pokračoval a typ Bren 2 zařadila do výzbroje česká armáda.

EBF24

Verze Bren 2 7.62 x 39 mm, již si vybrala jednotka GIGN, je kompaktní útočná puška s kompletní modularitou (možností měnit šachty pro zásobníky), nízkou hmotností a sklopnou teleskopickou pažbou.

Dále čtěte:

Česká firma VOP CZ bude opravovat rakouské armádní obojživelníky

Obrana podepsala tři zbrojní kontrakty. Munici nakoupí za tři miliardy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).