Menu Zavřít

Českému exportu se daří. Zatím

7. 9. 2011
Autor: Euro.cz

Manažerský panel

Připravované podmínky Basel III by mohly negativně zasáhnout do systému státní podpory exportu

KL24

Představitelé vyspělých zemí a mezinárodních institucí stále volají po přijetí konkrétních kroků, které podpoří ekonomický růst. Pro Česko je to dobrá zpráva. Jako velmi otevřená ekonomika bychom měli maximálně využívat různé nástroje na podporu exportu, jenž v minulém roce tvořil 67,4 procenta HDP. Je však na čem stavět? Opřít se můžeme například o Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP), jejíž důležitost se ukazuje zejména v časech hospodářské stagnace a poklesu. Velmi pružná reakce EGAP v období nedávné krize, podpora státu mimo jiné v podobě zvýšeného pojistného krytí, měly určitě významný vliv na to, že i v tomto období rostl český vývoz strojů a přepravních zařízení (jejich podíl na českém vývozu tvořil v roce 2009 něco přes padesát procent a o rok později už padesát pět). Růst vývozu strojů a investičních celků je vždycky dobrá zpráva, protože je na něj navázáno několik „pater“ subdodavatelů, kteří samozřejmě na úspěchu českých exportérů také profitují.
Dobrá situace českých bank, které vyšly z hospodářské krize se vztyčenou hlavou, umožňuje stále více se zapojovat do složitějších struktur zahraničněobchodních operací a nabízet proexportní služby většímu množství klientů. Rok 2010 byl rekordním rokem jak pro EGAP, který pojistil exportní úvěry ve výši 36 miliard korun, tak i pro ČSOB, portfolio exportních úvěrů vzrostlo na téměř 5,5 miliardy korun. Podpora exportu se ale neomezuje jen na vývoz do takzvaných „prioritních zemí“, stále lepší situace je také v dalších státech. V minulém roce oproti předminulému vzrostl export do Ruska o 36 procenta, do Číny o 46 procent a do Brazílie o 43 procent, významně rostla i Indie a Turecko.
Že je třeba za zájmy vývozců stále bojovat, svědčí aktivita Pracovní skupiny pro exportní financování v rámci České bankovní asociace, kde se projednávají aktuální problémy, které mohou v budoucnosti ohrozit právě zájmy českých exportérů. Mezi velmi ožehavá témata, která nelze v žádném případě podceňovat, patří připravované podmínky mezinárodní finanční regulatoriky Basel III, které by mohly negativně zasáhnout do systému státní podpory exportu a znevýhodnit evropské vývozce, včetně těch českých. A že konkurence tuzemským vývozcům nejen v asijském regionu roste, je vidět.

  • Našli jste v článku chybu?