Menu Zavřít

Českému průmyslu se daří, v srpnu vzrostl o 5,8 procenta

9. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

Průmyslová výroba v srpnu zrychlila meziroční růst na 5,8 procenta po červencovém růstu 3,3 procenta. Dařilo se mimo jiné výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a tepla či výrobě motorových vozidel. Průmyslová produkce ve druhém prázdninovém měsíci naopak klesla u oprav a instalací strojů, pokles zaznamenala také výroba ostatních dopravních prostředků. O výsledcích českého průmyslu za srpen dnes informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

„Průmyslová produkce byla v srpnu 2017 po vyloučení sezónních vlivů reálně meziměsíčně vyšší o 14,3 procenta. V porovnání se stejným měsícem předchozího roku vzrostla reálně o 5,8 procenta. Srpen 2017 měl stejný počet pracovních dnů jako srpen 2016,“ uvedli statistici.

Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 4,9 procenta - ze zahraničí vzrostly o 3,2 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky se zvýšily o 8,5 procenta.

Podle statistiků přispěla nejvíce k meziročnímu růstu výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, která byla vyšší o 14,1 procenta. Výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků se zvýšila o 6,4 procenta a produkce motorových vozidel o 5,2 procenta.

Naopak pokles o 10,7 procenta zaznamenala oblast oprav a instalace strojů, o více než deset procent se snížila i produkce ostatních motorových vozidel, tedy lodí, lokomotiv, letadel či jízdních kol.


Přečtěte si komentář ke Škodě auto a možné chybičce ve Wolfsburgu:

Skoda.de. Nápady VW jsou na hraně zákona

Makrooko Miroslava Zámečníka


Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v srpnu meziročně vzrostly o 5,5 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily o 4,5 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách vzrostly o 6,8 procenta.

V průmyslových podnicích, které zaměstnávají více než 50 lidí, se v srpnu meziročně zvýšil počet zaměstnanců o 1,9 procenta. Průměrná hrubá měsíční mzda těchto pracovníků meziročně vzrostla o 7,5 procenta a činila 30 640 korun.

Stavební výroba v srpnu meziročně vzrostla o 1,9 procenta

Stavební výroba v Česku v srpnu meziročně vzrostla o 1,9 procenta po červencovém růstu o 1,8 procenta. K růstu pomohlo pozemní stavitelství, kde se produkce proti loňskému srpnu zvýšila o 3,5 procenta. Naopak u inženýrského klesla o 1,7 procenta. Meziměsíčně byla stavební produkce po vyloučení sezonních vlivů reálně vyšší o 0,7 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

V osmém měsíci meziročně přibylo vydaných stavebních povolení a vyšší byl i počet zahájených a dokončených bytů.

 Počet dokočených bytů 1989-2017

Úřady vydaly 7993 stavebních povolení, tedy o 4,7 procenta více než před rokem. Počet zahájených bytů se od té doby zvýšil o 29,1 procenta na 3284. Stavebníci současně dokončili stavbu 2398 bytů, kterých tak bylo meziročně o 29,6 více.

EBF24

Průměrný počet zaměstnanců ve stavebních firmách s 50 a více zaměstnanci se meziročně snížil o 1,3 procenta a jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda proti loňskému srpnu stoupla o pět procent na 34 129 korun.

Související články:

Průmyslová výroba v Německu vzrostla nejvíce za 6 let. Táhly ji továrny i energetika

Komentář: Česká ekonomika šlape stejně dobře jako před lety, kdy přišla krize


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).