Menu Zavřít

Českému vývozu do Rakouska se daří. Letos vzrostl o 12 procent

26. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Český export do Rakouska se v prvních čtyřech měsících roku zvýšil o 12,4 procenta na 61 miliard korun. Vývoz k jižnímu sousedovi tak rostl rychleji než například do Německa či Francie. Česko je šestý nejdůležitější vývozní trh Rakouska a na stejném místě je Rakousko pro české vývozce. S rakouským prezidentem Alexandrem Van der Bellenem přijíždí do Prahy podnikatelská mise 30 firem.

Podle vedoucího podnikatelské mise Richarda Schenze mnohé z firem chtějí vstoupit na český trh. Do Rakouska české firmy vyvážejí hlavně auta, elektrická zařízení a spotřebiče, korek a dřevo, kovové výrobky či stroje a zařízení. Dovoz zboží z Rakouska letos roste ještě rychleji než český vývoz, letos se zatím zvýšil o 14,6 procenta.

Celkový objem rakouských investic v České republice dosáhl více než deseti miliard eur (263 miliardy korun), Česko je tak třetí nejdůležitější cílovou zemí přímých rakouských investic. Nejvyšší podíl rakouských investic v Česku míří do bankovnictví a finančního sektoru (60 procent), na obchodní činnost (14 procent), do stavební výroby, zpracování dřeva a strojírenství. K nejvýznamnějším rakouským investorům ve finančních službách patří banky Erste Bank AG, Bank Austria Creditanstalt, Raiffeisen Bank International AG, Raiffeisen Zentralbank Österreich AG, Unicredit Bank, pojišťovny UNIQA Versicherungen AG a Vienna Insurance Group (VIG), vyplývá z údajů portálu Businessinfo.cz.

ČR – Rakousko: Statistika vzájemné obchodní výměny (tis. EUR)

V Rakousku působí zhruba 300 českých firem a české investice v Rakousku byly dříve zanedbatelné. Průlomový byl loni kapitálový vstup Sazka Group do rakouské společnosti Casinos Austria. K největším českým firmám, které mají přímé zastoupení na rakouském trhu, patří Mitas, Strojimport, ČD Cargo, Elko EP Holding, Alukov, Ton či Crocodille ČR.

„Česká republika disponuje nesčetným množstvím průmyslových podniků, které se staly spolehlivými subdodavateli od strojů přes komponenty až po materiály. Čeští vývozci se orientují především na západní Evropu - zvláště Německo - a tudíž kladou důraz na vysokou kvalitu,“ uvedl obchodní rada rakouského velvyslanectví Christian Miller.

 Podíl jednotlivých skupin na zbožové struktuře vzájemného obchodu (údaje za rok 2016)

České firmy jsou hlavně dodavateli dílů místo toho, aby vyvážely zboží s vyšší přidanou hodnotou. Hospodářská komora upozorňuje, že zaměření zahraničních investic v Česku by se mělo změnit - celá ekonomika České republiky je z velké části založená na levnější pracovní síle, která kýženou vyšší přidanou hodnotu, podle posledních statistik OECD, nepřináší.

CIF24

„Bylo by mnohem lepší, kdyby byla konkurenceschopnost české produkce tažena spíše sofistikovanými inovacemi. K tomu je třeba pečlivěji selektovat investice, které se v česku realizují. Měli bychom se soustředit především na technologické firmy se zaměřením na výzkum, vývoj nových produktů,“ uvedl ředitel odboru legislativy komory Ladislav Minčič.

Přečtěte si také:

Rakousko a životnost reaktorů: Dukovany měly už v roce 2015 skončit

Rakousko couvá ze „zelené utopie“, jádro už je zase dobré

Česko se k žalobě na německé mýtné nepřipojí. Je potřeba mít rozumné vztahy, říká Ťok


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).