Menu Zavřít

Česko navštíví poprvé v historii čínský prezident. Přiletí 28. března

12. 2. 2016
Autor: ČTK

Očekávaná návštěva čínského prezidenta Si Ťin-Pchinga v Česku proběhne v pondělí 28. března. Týdeníku Euro to potvrdily důvěryhodné zdroje z podnikatelských kruhů. Nejvyšší představitel nejlidnatější země světa dorazí do Česka vůbec poprvé a bude to v rámci jeho cesty jeho jediná zastávka v Evropě.

Čínského prezidenta do Prahy pozval jeho český protějšek Miloš Zeman. Ten o návštěvě jednal už loni v říjnu s čínským ministrem zahraničí Wangem I. Dosud ale nebylo jasné datum návštěvy, mluvilo se jen o první polovině roku.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček termín návštěvy čínského prezidenta na dotaz Eura neupřesnil. „V tuto chvíli mohu potvrdit, že prezident Čínské lidové republiky zavítá do České republiky v průběhu jara,“ napsal.

Z Prahy bude Si podle zahraničních médií pokračovat na summit o jaderné bezpečnosti ve Washingtonu, která začíná 31. března. Půjde o jeho už druhou návštěvu USA za poslední rok.

Krátce po návštěvě čínského prezidenta, 2. dubna, zahájí provoz nová letecká linka aerolinek China Eastern z Šanghaje do Prahy. Už v září začala do české metropole z Pekingu létat společnost Hainan Airlines. Mluví se o zřízení další linky z Čcheng-tu nebo Kantonu.


Přečtěte si rozhovor se sinoložkou Olgou Lomovou: Čínské investice v Česku nevede obchodní zájem


Návštěva čínského prezidenta v Praze přichází po sérii cest českých představitelů do Číny. Nejaktivnější je v tomto směru Zeman, který byl v Číně během svého funkčního období už dvakrát. Naposledy se na začátku září jako jediný vysoký státník Západu zúčastnil vojenské přehlídky na náměstí Tchien-an-men. V listopadu Peking navštívil i premiér Bohuslav Sobotka.

Vstřícný přístup k Číně je největším obratem tuzemské zahraniční politiky posledních let. Čínské investice v Česku jsou ale prozatím poměrně nízké, v jednotkách miliard. Skupina CEFC, zaměřující se na viditelné investice v podobě fotbalové Slavie, pivovaru Lobkowicz a nemovitostí v centru Prahy, je navíc podle dostupných informací úzce propojena s čínskými bezpečnostními složkami.

Během jara otevře v pražském Florentinu svou pobočku Bank of China. Čtvrtá největší čínská banka se zaměřuje na financování firem.


Čtěte také:

Sobotka: Praha by mohla být centrem čínského finančnictví

China Eastern potvrdila zřízení přímé linky ze Šanghaje do Prahy

MMF24

Deset miliard, odhadl Zeman hodnotu první vlny čínských investic v Česku

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).