Menu Zavřít

Česko pokoří milion

22. 10. 2010
Autor: Euro.cz

Automobilový průmysl

EBF24

Díky zájmu o škodovky a vozy z nošovické automobilky Hyundai letos Česká republika nejspíše překoná hranici milionu vyrobených vozů. Sdružení automobilového průmyslu ČR (SAP) odhaduje, že celková produkce tuzemských výrobců dosáhne 1,015 milionu aut. Loni z jejich linek sjelo 984 tisíc a předloni 948 tisíc vozů. Od roku 1989 do poloviny letošního roku bylo podle údajů svazu na území České republiky vyprodukováno 10,5 milionu vozidel.
Osobních vozů se v Česku vyrobilo od ledna do konce září o třináct procent více než v minulém roce. Hlavní podíl na tom má zvýšení produkce automobilky Hyundai Motor Manufacturing Czech v Nošovicích o 84 procent (nárůst o 66 tisíc aut). Škoda Auto v tuzemsku vyrobila o 7,7 procenta více vozů (nárůst o 27 tisíc aut).
Hospodářská krize podle ředitele SAP Antonína Šípka přesto český automobilový průmysl zasáhla, jak uvedl minulý týden na konferenci Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě. Členská základna sdružení poprvé mírně klesla, nyní eviduje 151 firem. Ty zaměstnávají aktuálně kolem 101 tisíc kmenových pracovníků, z nichž zhruba 67 tisíc tvoří zaměstnanci výrobců autodílů.
Průměrná mzda v sektoru se od loňského roku začala mírně zvyšovat. V letošním roce činí zhruba 27 600 korun. Loni to bylo 26 300 Kč. „Produktivita práce je o něco málo větší než ve většině průmyslových oborů,“ dodal Šípek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).