Menu Zavřít

Česko přibrzdilo

7. 12. 2007
Autor: Euro.cz

Ekonomiku táhnou útraty domácností

Tuzemská ekonomika už má možná „zlaté časy“ za sebou. Tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP) ve třetím čtvrtletí zpomalilo na šest procent ze 6,3 procenta v předchozích třech měsících. Nejnovější data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). I tak se ale podle ekonomů, kteří očekávali růst pod šesti procenty, jedná o slušný výsledek.
Jedním z nejdůležitějším tahounů ekonomiky je spotřeba domácností. Ještě loni zvyšovali Češi útraty čtyřprocentním tempem, nyní už to je 5,6 procenta. Nakupují se hlavně auta a potraviny. Na růstu HDP se tak konzumní horečka projevila 2,7 procenta, což je z položek nejvíce. „Může za to postupný pokles míry nezaměstnanosti, růst mezd a úvěrový boom,“ vysvětlil analytik Next Finance Vladimír Pikora. Dalším motorem jsou investice. Tradiční opora, jíž byl export, mírně ustupuje do pozadí. Na růstu HDP se tentokrát čistý vývoz podílel „jen“ 0,8 procenta. V regionálním srovnání se Česko usadilo na třetím místě - prvenství patří Slovensku, které roste tempem 9,4 procenta; bronz získali Poláci s 6,4 procenta.
Ekonomika prý bude slábnout i nadále, říkají odhady. Analytik Raiffeisenbank Michal Brožka míní: „Zpomalování by mělo být výraznější v příštím roce. Přísnější měnová politika, fiskální opatření a zpomalení ekonomiky eurozóny stlačí růst na úroveň kolem pěti procent meziročního reálného růstu.“

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).