Menu Zavřít

Česko první a obsazené

17. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Průmyslové prostory

MMF24

PRAHA (men) - Největší plochou průmyslových prostor v poměru ke své populaci disponuje mezi středoevropskými zeměmi s velkým náskokem Česká republika. I když na tisíc obyvatel připadá 32 metrů čtverečních, zůstává v tuzemsku v tomto segmentu nevyužito pouhé jedno procento moderních ploch nabízených k pronájmu. Takové jsou závěry studie Central Europe Warehouse Market Report, kterou připravila mezinárodní realitní společnost Cushman & Wakefield Healey & Baker (C&W/H&B).
Druhá příčka patří Maďarsku (24 metrů čtverečních na tisíc obyvatel), třetí obsadilo s 20 metry čtverečními na tisíc obyvatel Polsko. Slovensko tento ukazatel s ohledem na méně vyvinutý trh průmyslových nemovitostí neuvádí.
„Přestože se u nás od roku 1998 poptávka po moderních výrobních a logistických areálech vyvíjela obrovským tempem, nových prostor se stavělo relativně málo. Důvodem byla opatrnost a konzervativnost developerů,“ říká Ferdinand Hlobil, partner vedoucí středoevropský tým C&W/H&B. „Letos by však mohlo dojít ke zlomu, a v důsledku toho k vyššímu objemu nové výstavby,“ domnívá se.
V Česku se nabídka nových prostor soustřeďuje především na Prahu a v posledních letech také na Brno. Nejvyšší aktivitu na trhu vykazují logistické a přepravní firmy a potravinové řetězce. „V roce 2003 očekáváme výstavbu přibližně 80 tisíc metrů čtverečních, celkový objem pronájmů by měl dosáhnout 80 až 90 tisíc metrů čtverečních,“ uvedl Hlobil.
V Maďarsku se průmyslový sektor zpočátku vyvíjel pomalejším tempem než v České republice a v Polsku. Poté však developeři částečně ustoupili od své konzervativnosti a nová výstavba za rok 2002 překonala i výstavbu v Česku. Výzkum C&W/H&B očekává, že letos nabídne maďarský trh 85 tisíc metrů čtverečních nových ploch, pronájem by měl dosáhnout 70 tisíc metrů čtverečních. Nepronajatost prostor se pohybuje okolo deseti procent.
Polský trh průmyslových nemovitostí se nyní postupně dostává z rok a půl trvající recese. Díky masivní výstavbě koncem devadesátých let disponuje země jednou z nejkvalitnějších nabídek průmyslových prostor v Evropě, přičemž většina nabízených ploch je buď zcela nová, nebo její stáří činí maximálně tři až pět let. „Díky probíhající korekci trhu klesla tamní nepronajatost z 25 procent v roce 2000 na dnešních zdravých dvanáct,“ tvrdí Ferdinand Hlobil. „Polský trh je navíc jediný, který není koncentrován pouze kolem hlavního města, ale došlo na něm k penetraci i do ostatních regionů,“ dodává.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).