Menu Zavřít

Česko se brání u amerického Nejvyššího soudu v kauze Diag Human

30. 11. 2016
Autor: Rasch Jan/Euro

Ministerstvo zdravotnictví České republiky podalo odvolání vůči rozhodnutí amerického soudu ve Washingtonu. Předešlé rozhodnutí federálního soudu by mohlo oživit kauzu Diag Human.

Noční můra právníků ministerstva zdravotnictví ožívá. Společnost Diag Human, která si nárokuje na odškodném od státu miliardy korun, začíná soudní bitvu v USA od začátku.

Firma v arbitráži vedené Okresním soudem ve Washingtonu získala v roce 2008 nárok na odškodnění přes osm miliard korun plus úroky. Přezkumná arbitráž v roce 2014 dospěla k závěru, že arbitři okresního soudu neměli v roce 2008 případ vůbec řešit. Firma se však odvolala. Federální odvolací soud v USA v létě rozhodl tak, že zrušil rozhodnutí soudu prvního stupně a vrátil celý spor na začátek. Pro Diag Human se tak naskytla možnost celý spor u okresního soudu obnovit. Česká republika proto aktuálně koná další právní kroky a obrací se na americký Nejvyšší soud.

„Ministerstvu zdravotnictví je známo rozhodnutí federálního odvolacího soudu ve Washingtonu, kterým rozhodl, že federální soud 1. stupně má pravomoc zabývat se žalobou této firmy. Proti tomuto rozhodnutí podala Česká republika opravný prostředek k Nejvyššímu soudu USA,“ potvrzuje pro web Euro.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha.

Právníci za 70 milionů

Po soudu bude Česko požadovat, aby snahy Diag Human definitivně umlčel. Resort zdravotnictví zároveň upozorňuje, že letošní verdikt odvolacího soudu nepředstavuje rozhodnutí ve věci samé, ale jde o ryze procesní rozhodnutí, které se otázky vykonatelnosti rozhodčího nálezu z roku 2008 netýká.

Stát ve snaze odrážet neutichající snahu Diag Human napadat ministerstvo zdravotnictví připomíná také několik vítězných verdiktů soudů v Rakousku, Francii, Švýcarsku, Velké Británii a v Nizozemsku. Náklady na právní zastoupení v devíti zahraničních jurisdikcích přitom podle zjištění Euro.cz dosud od roku 2011 činily zhruba 70 milionů korun.

Společnost Diag Human podnikatele Josefa Šťávy v devadesátých letech na základě dohod se státem připravovala obchod ministerstva zdravotnictví s krevní plazmou. Z transakcí však kvůli zákonným změnám sešlo. Rozhodnutí spustilo lavinu nekonečných soudních sporů o zmařenou investici, která měla podle Šťávy na začátku právní bitvy hodnotu 200 milionů korun.

Exekuce uměleckých děl

Tehdejší ministr zdravotnictví Jan Stráský přistoupil na arbitráž. Na sklonku vlády premiéra Miloše Zemana v roce 2002 arbitři přiznali Šťávově firmě 327 milionů jako částečné plnění a o zbytku odškodného se rozhodovalo dál. Následující vláda částku uvolnila.

To však firmu neumlčelo a Diag Human neustále požaduje splacení části investice a úroků. Jak již bylo uvedeno, v roce 2008 soud v USA rozhodl o odškodnění pro firmu ve výši více než 8 miliard korun.

CIF24

V roce 2011 firma v rámci exekuce zabavila v Rakousku tři umělecká díla z majetku Národní galerie. Ačkoli později obrazy na základě verdiktu rakouského soudu vrátila, Národní galerie načas ze strachu odmítala zápůjčky do zahraničí, kde by mohlo dojít k dalším pokusům Diag Human o zabavení státního majetku.

Čtěte také:

Tomáš Cikrt: Příběh Diag Human je prostý

Z Diagu si v Ostravě nepolepší

ČR vyhrála arbitráž za miliardu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).