Menu Zavřít

Česko se staví proti Trumpovi. Jadernou dohodu bude dál prosazovat

9. 5. 2018
Autor: CC0/United States Department of Defense (SSGT Phil Schmitten)

Česká republika bude dál prosazovat mezinárodní dohodu o nešíření jaderných zbraní (JCPOA), považuje ji za důležitý nástroj. V reakci na oznámení prezidenta USA Donalda Trumpa o odstoupení Spojených států od dohody to uvedlo ministerstvo zahraničí. Podle ministra Martina Stropnického (ANO) Česko nechce štěpit stanovisko Evropské unie k Trumpovu kroku, v unijním prohlášení mu ale chybí konstatování, že Teherán vyvíjí balistické rakety.

„Česká republika ve shodě s ostatními členskými státy EU považuje JCPOA za důležitý nástroj ke snižování rizika šíření jaderných zbraní a denuklearizace regionu, které hodlá Česko ve spolupráci s partnery i nadále prosazovat,“ uvedl Černínský palác. Mezinárodní společenství se podle Česka musí urgentně zabývat íránským balistickým programem a dalšími aktivitami Íránu, které nepřispívají stabilizaci regionu, dodala česká diplomacie.

Podle Stropnického Česko nechce štěpit stanovisko, které vydala k americkému odstoupení od jaderné dohody šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. „Ve stanovisku paní Mogheriniové mi trošku schází, že Írán buduje kapacitu balistických raket,“ řekl však ministr. Upozornil také, že nelze zcela pomíjet argumenty Izraele a Spojených států, které tvrdí, že Írán dohodu porušoval.

O co přesně jde ve vypovězení jaderné dohody s Íránem? Podívejte se na video:

Podle Trumpa je smlouva z roku 2015 neúčinná, neboť nezabránila tomu, aby Teherán pokračoval v úsilí o vyrobení jaderné zbraně. Trump zároveň řekl, že obnoví sankce proti islámské republice, a to na „nejvyšší úrovni“.


Přečtěte si:

Víme o trvajícím úsilí Íránu získat jadernou bombu, zní ze Západu

Jaderný výbuch


Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová po Trumpově prohlášení uvedla, že smlouva funguje a je zásadní pro bezpečnost regionu, Evropy a celého světa. Mogheriniová také poznamenala, že ji zvlášť znepokojuje Trumpovo oznámení nových protiíránských sankcí. Před sankcemi varoval také Stropnický. Podle něj mohou tato americká opatření postihnout i evropské firmy.

Podle francouzského ministra zahraničí Jeana-Yvese Le Driana jaderná dohoda není mrtvá a je důležitá pro zachování stability v regionu. Ministr zdůraznil, že Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), která dohlíží na dodržování podmínek dohody v Íránu, ve svých zprávách konstatovala, že Írán podmínky plní.

EBF24

Premiéři a prezidenti členských zemí EU se budou Trumpovým rozhodnutím zabývat příští týden na summitu v Sofii. Za Českou republiku se ho zúčastní předseda vlády v demisi Andrej Babiš (ANO).

V íránském parlamentu se pálila vlajka USA
Íránští poslanci v reakci na rozhodnutí Donalda Trumpa spálili papírovou vlajku Spojených států. Předseda parlamentu Alí Larídžání řekl, že Írán teď už není dohodou vázán, a šéf parlamentního branného a zahraničního výboru prohlásil, že Írán zvýší výdaje na balistický raketový program.

Íránští zákonodárci uspořádali v budově parlamentu demonstraci proti rozhodnutí amerického prezidenta a při pálení vlajky provolávali smrt Americe. Spálili rovněž list papíru, který symbolizoval dohodu z roku 2015, kterou Írán podepsal se šesti mocnostmi. Přistoupil v ní výměnou za zmírnění protiíránských sankcí na omezení svého jaderného programu. Podle Trumpa ale dohoda byla neúčinná.

Heslo „Smrt Americe“ používají Íránci od islámské revoluce v roce 1979. Právě to Trump považoval za jeden za argumentů, proč od dohody ustoupit.

Larídžání prohlásil, že Trump rozumí pouze řeči síly, porušil mezinárodní dohodu a dostal USA do izolace. Úterní prohlášení amerického prezidenta označil za show a řekl, že Írán teď dohodu nemusí dodržovat.

Dále čtěte:

Esej: Mír proroka Donalda

Obrat v Bílém domě: další sankce proti Rusku nebudou

Trump a prostitutky? Je možné, že Rusové mají kompro, říká exšéf FBI Comey


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).