Menu Zavřít

Česko vyslalo Evropě jasný signál, píší v Rakousku

21. 10. 2017
Autor: čtk

Českou republiku s ohledem na výsledek parlamentních voleb čekají obtížná jednání o vládní koalici, která těžko bude vykazovat nějaké proevropské znaky. Dnes to napsala rakouská agentura APA, která označila jednociferný zisk hlasů dosud vládní sociálnědemokratické ČSSD za debakl. Za jasného poraženého označila agentura vedle ČSSD také TOP 09.

České volby vyslaly do zahraničí, především směrem k EU, jasný signál. Z hlasování vzešly posílené ty strany, které nechtějí běžence, uprchlické kvóty a ani euro,“ napsala APA.

Ta připomněla, že předseda krajně pravicové SPD česko-japonský podnikatel Tomio Okamura chce navíc po vzoru Spojeného království uspořádat referendum o české budoucnosti v EU.


Tři voliči z deseti jsou přesvědčeni, že nejlepším premiérem této země bude zloděj. Čtěte komentář Pavla Párala:

Jasný vítěz s velmi nejasnou perspektivou

Pavel Páral


Vítězství hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše APA považuje za očekávatelné, neboť to předpokládaly předvolební průzkumy. Jako naopak překvapivé hodnotí rakouská tisková kancelář úspěch Svobody a přímé demokracie (SPD) Tomia Okamury. Tuto stranu, která podle všeho skončila třetí, označila APA jako populistickou a protiislámskou.


Druhý den voleb sledujte online na Euro.cz

Vše o volbách čtěte v rubrice Volby 2017


„Česko zaplavila modrá cunami,“ napsala v komentáři APA s odkazem na barvu vítězného hnutí ANO. „ANO dokázalo těžit z účasti ve vládě a podařilo se mu dobře prodat úspěchy kabinetu,“ dodala agentura s tím, že Babiš je nyní posílen a může se stát premiérem, ačkoli ho krátce před volbami policie obvinila v souvislosti s dotacemi EU.

Obrazem: Jak to žilo ve volebních štábech:

ČSSD podle APA nedokázala využít volebního lídra Lubomíra Zaorálka, kterého strana povolala krátce před volbami, když se tohoto postu zřekl předseda Bohuslav Sobotka. K Sobotkovi agentura poznamenala, že postrádá charisma. APA rovněž považuje za očividné, že sociální demokraty, kteří kdysi dosahovali i třicetiprocentních výsledků, nyní čeká zemětřesení ve vedení strany.

APA také sleduje volební počínání TOP 09, jejíž ústřední postavou je vedle předsedy Miroslava Kalouska také jeho předchůdce Karel Schwarzenberg, kterého s Rakouskem pojí mimo jiné rodové državy či rakouská manželka Therese Schwarzenbergová. Pozice proevropské TOP 09, pokud se podle APA skutečně do parlamentu dostane, bude příliš slabá, aby jakkoli ovlivnila českou politiku.

Čtěte rozhovor s jedním z vítězů voleb:

Bartoš: Babiš a Okamura nemyslí vážně, co říkají o EU

Ivan Batroš

CIF24

Volby do Sněmovny již mají zřejmé následky:

Kalousek: Není možná demokratická většina, TOP 09 bude v opozici

Analytik: Česko zažilo zemětřesení, ČSSD v trendu poklesu levice

Matěj Stropnický odešel po prohře strany z čela Zelených

Jak bude vypadat nová Sněmovna?


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).