Menu Zavřít

Česko začalo čerpat se čtyřletým zpožděním

23. 9. 2013
Autor: Euro.cz

Norské fondy Více než třímiliardový balík dotací z Norských fondů je České republice konečně k dispozici. Zpoždění, které si může připsat na vrub, je čtyřleté. A kdo si bude chtít na peníze určené třeba na obnovu historických památek či ochranu životního prostředí sáhnout, má na spěch. Poslední žádosti bude možné podat za rok.

V tuzemsku peníze rozděluje ministerstvo financí, jeden z patnácti programů jde i za organizací Open Society Fund. Právě té se podařilo administrativní kolo dotáhnout nyní do konce. „Těší nás, že můžeme díky Norským fondům poskytnout finanční injekci v Česku dlouhodobě podfinancovaným tématům,“ řekl Robert Basch, ředitel Nadace Open Society Fund Praha. Pokud stihnou nevládní organizace, obce, kraje či firmy požádat včas, do roku 2016 budou mít šanci čerpat dohromady 137 milionů korun. Prostředky jsou určené na rovné příležitosti žen a mužů v pracovním i osobním životě, prevenci domácího násilí a pomoc jeho obětem.

CIF24

Peníze, které poskytují novým členům Evropské unie státy mimo Unii, jako je právě Norsko, měly do Česka nebo Polska plynout už v roce 2009. Jenže zdržení začalo hned na začátku. Kvůli dlouhým jednáním mezi EU a státy, které peníze nováčkům nabízejí, došlo k podpisům smluv v roce 2010. Norsko a Česko pak mezi sebou detaily čerpání doladily o rok později, v červnu 2011. Tuzemští úředníci následně nad fondy seděli dva roky. Například sousední Polsko mělo stejnou startovací čáru, jenže tam už programy na podporu vědy a výzkumu dávno běží.

Peníze z takzvaných Norských fondů čerpá Česko a ostatní nové státy EU už podruhé. První období, kdy byla pokladna otevřená, bylo mezi lety 2005 až 2009. Téměř 105 milionů eur putovalo tehdy převážně na obnovu kulturního dědictví.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).