Menu Zavřít

Česko zvítězilo v další solární arbitráži. O 310 milionů nepřijde

3. 5. 2018
Autor: Archiv MF

Česká republika zvítězila v další solární arbitráži a nemusí platit 310 milionů korun (14,5 milionu dolarů), které požadovali žalobci mimo jiné jako náhradu za údajné porušení česko-německé dohody o podpoře a vzájemné ochraně investic. Spor s majiteli solárních elektráren v řízení Antaris GmbH a Dr. Michael Göde proti Česku vyhrálo ministerstvo ve středu, uvedl mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

„Mezinárodní arbitrážní tribunál zamítl veškeré nároky vznesené proti České republice a nařídil žalobcům zaplatit ministerstvu financí 42,5 milionu Kč (dva miliony dolarů) jako náhradu za právní zastoupení. Jedná se už o druhé vítězství České republiky v arbitrážích zahájených majiteli solárních elektráren,“ uvedlo ministerstvo.

Arbitrážní soud v Ženevě už loni v říjnu rozhodl, že Česko nemusí vyplácet třem německým investorům a firmě JSW Solar půl miliardy korun jako škodu a ušlý zisk za zavedení solární daně. Ministerstvo tehdy uvedlo, že předpokládá stejný výsledek u dalších obdobných šesti žalob o více než 3,5 miliardy korun. Dnes úřad uvedl, že další řízení jsou nadále vedena.

„Věřím, že i díky dosud získaným zkušenostem dovedeme do úspěšného konce i zbývající solární arbitráže,“ uvedla dnes ministryně financí v demisi Alena Schillerová (za ANO). Ministerstvo podotklo, že právní tým pod vedením Marie Talašové od svého vzniku v lednu 2015 dosud úspěšně ukončil šest arbitrážních sporů při celkově zažalované částce 3,65 miliardy korun. Ve všech bylo rozhodnuto ve prospěch České republiky, dodalo.


Solární byznysmen Zemek: Nechci být obětním beránkem

 Zdeněk Zemek


Šestadvacetiprocentní daň pro solární elektrárny uvedené do provozu v letech 2009 a 2010 schválili poslanci na konci roku 2010 v reakci na boom nových slunečních elektráren vyvolaný zvýhodněným výkupem energie. Platit měla tři roky, později Parlament její účinnost prodloužil a snížil sazbu na deset procent. Provozovatelé elektráren zavedení odvodů kritizovali jako nečekaný a protiústavní zásah do svých podnikatelských záměrů.

O náhradě údajné škody majitelům solárních elektráren rozhodovaly v minulosti také české soudy. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) uspěl ve zhruba dvacítce sporů, v nichž investoři žádali přibližně sedm miliard korun.

EBF24

Dále čtěte:

Solární dravci Chrenko a Fast opět nakupovali. Získali největší Zemkovu elektrárnu

Baterie za 65 milionů. Carpaterra rozšiřuje teplárnu v Plané

 E.ON otevřel velkokapacitní úložiště v Mydlovarech


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).