Menu Zavřít

Česko zvyšuje rozvojovou pomoc, loni na ni dalo téměř 5 miliard

22. 11. 2016
Autor: Profimedia.cz

Česko loni dalo na rozvojovou pomoc 4,9 miliardy Kč, proti roku 2014 se její objem zvýšil o 11,4 procenta. Je to vývoj správným směrem, ale země by měla dál rozvojovou pomoc posilovat, uvedla předsedkyně výboru pro rozvojovou pomoc Charlotte Petri Gornitzká. Česko se zavázalo, že do roku 2030 bude jeho rozvojová pomoc činit 0,33 procenta HDP, v současnosti to je 0,12 procenta.

„Chválíme českou rozvojovou pomoc. Jsou věci, které vnímáme jako velmi slibné. Ale samozřejmě jsou i věci, které by mohly být zlepšeny,“ řekla Gornitzká. Zástupkyně Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zdůraznila, že by Česko mělo mít konkrétní plán pro zvyšování objemu pomoci.

„Navýšením prostředků pro rozvojovou spolupráci v letech 2014 a 2015 skončil trend poklesu prostředků v rozvojové pomoci,“ řekl ČTK náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa. „Trend se změnil a je to díky této vládě, která mimochodem letos odsouhlasila navýšení prostředků na rozvojovou pomoc o sto milionů korun ročně do roku 2019,“ dodal.

Přečtěte si, jak se Česko staví k podpoře mladých technologických firem:

Startupy na vedlejší koleji. Vláda odkládá podporu mladých firem

Digitální technologie se začínají
uplatňovat napříč celým trhem

Ministerstvo podle něj chce na vládě dál jednat o dalším zvýšení prostředků na rozvojovou pomoc. „Chceme to propojit s tím, aby vláda viděla efekt rozvojové spolupráce, který je podnikatelský i stabilizační. Protože tím, že pomáháte rozvojovým zemím budovat kapacity, zaměstnávat lidi, omezujete důvody migrace, takže to má nepřímý efekt na větší bezpečnost v Evropě,“ řekl Tlapa.

Gornitzká ocenila, že rozvojová pomoc je pevnou součástí české zahraniční politiky. Podle ní by se ale mělo Česko v budoucnu zaměřit na menší počet zemí, kterým bude pomáhat, aby byla podpora účinnějš

Česko má podle Tlapy vybraných deset prioritních zemí, v nichž chce pomáhat. Jsou mezi nimi balkánské státy, ale například také Gruzie nebo Etiopie. Tyto státy zvolilo i s ohledem na možné propojení rozvojové pomoci a ekonomické diplomacie.

Zástupkyně OECD zároveň kladně hodnotila skutečnost, že Česko přistupuje k pomoci pragmaticky a využívá i dělbu práce v rámci Evropské unie. Peníze poskytnuté na pomoc poskytovanou prostřednictvím EU činily loni téměř dvě třetiny veškeré české rozvojové pomoci.

Podle informací ministerstva zahraničí bylo loni největším příjemcem české rozvojové pomoci Moldavsko, kam mířilo 100 milionů Kč. Následovaly Ukrajina, Afghánistán a Bosna, kam směřovalo pokaždé mezi 91 a 92 miliony Kč. Na všechny čtyři tyto státy se česká rozvojová pomoc soustřeďuje dlouhodobě, mezi desítkou hlavních příjemců byly pokaždé v posledních pěti letech.

Česko se snaží příjemce pomoci podporovat zejména při rozvoji sociální infrastruktury, kam spadá vzdělávání, správa věcí veřejných nebo podpora občanské společnosti. Soustřeďuje se také na projekty, které zlepšují zásobování vodou nebo pomáhají v zemědělství. V posledních dvou letech se výrazně zvýšil i objem pomoci pro uprchlíky, kteří žijí v zemích, kam rozvojová pomoc směřuje.

MMF24


Čtěte další aktuality z tuzemska:

Stát chce kvůli církevním restitucím kupovat od soukromníků lesy za miliardy korun

K internetu je už připojeno 76 procent domácností v Česku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).