Menu Zavřít

Český Bauer Technics nasytí Angolu. Staví farmu za tři čtvrtě miliardy

7. 12. 2016
Autor: Martin Pinkas, Euro

Společnost Bauer Technics ze Stádlece u Tábora, spouští v Angole výstavbu farmy pro chov vepřů. Investice ve výši 750 milionů korun je první z několika projektů, které má česká firma v africké zemi rozjednané.

„Zatím máme v realizaci první projekt – farmu prasat za zhruba 750 milionů korun, připraveny jsou další projekty v obdobné výši. Jsme domluveni s Národní bankou Angoly i nejvyšším vedením státu na strategii a postupu,“ uvádí pro Euro.cz obchodní ředitel a člen představenstva Bauer Technics Karel Líkař.

Součástí kontraktu je dvouletý management farem a proškolení personálu v Evropě. Angolská strana se rovněž domlouvá na širší spolupráci v oblasti školství. Angolští studenti by mohli získávat vzdělání nabízené Českou zemědělskou univerzitu v Praze.

Společnost Bauer Technics chce stavět i další středně velké farmy. Na rozdíl od angolské strany však zatím chybí ochota pojistit investice v Africe u českých státních bank a zajišťoven.

K byznysu v Africe se tuzemská společnost dostala kvůli výpadku tradičních trhů. Ekonomické problémy Běloruska, protiruské sankce a neklid na východě Ukrajiny donutily firmu porozhlédnout se po nových příležitostech.

Investice do potravin

„Hledal jsem logicky země, kde chybí potraviny a přitom mají dobré klimatické a půdní podmínky, lidské zdroje a zároveň mají i finanční předpoklady pro masivnější investice. V současném světě jsou to hlavně některé africké země a částečně Kazachstán. V budoucnu lze uvažovat o společných investicích s čínskými firmami na Sibiři a v Kazachstánu,“ vysvětluje Líkař.

 Karel Líkař Investice do zemědělství jsou teď v Angole prioritou, říká obchodní šéf Bauer Technics Karel Líkař

V Angole hrály roli také kontakty, které má firma s bývalým ministrem zemědělství v Luandě. Ty pomohly po poklesu cen ropy. Země, která si dlouho mohla dovolit dovážet až 97 procent potravin, kvůli poklesu příjmu z černého zlata tuto politiku přehodnotila. „Prezident José Eduardo dos Santos vydal v lednu zákon o potravinové soběstačnosti a upřednostnil investice do zemědělství přede všemi ostatními, včetně ropného průmyslu. Situace, kdy kilogram zmraženého drůbežího masa stojí cca 300 korun, obdobně i vepřové maso, je neudržitelná i z politického hlediska,“ říká Líkař.

Nárůst zájmu

Angola má pro zemědělce potenciál z hlediska jak exportu, tak i pěstovaní potravin. Klimatické podmínky jsou totiž na rozdíl od většiny jiných zemí v Africe pro pěstovaní a chov výrazně vhodnější. Nachází se v blízkosti velkých a relativně bohatších zemí, které potraviny také poptávají.

„Jen za poslední měsíc mě kontaktovala skoro desítka velkých firem z našeho oboru, mají zájem o spolupráci, ale propásli ten správný okamžik vstupu na trh a nemají tam zatím odpovídající kontakty. Na výstavě Eurotier 2016 v Hannoveru v listopadu tohoto roku byla Angola asi nejvíce skloňovaným tématem, kamkoliv jsme přišli,“ líčí potenciál země Líkař.

ebf - tip - debata

Společnost Bauer Technics se zabývá projektováním farem na klíč. Firma stavěla projekty v Rusku, na Ukrajině, v Bělorusku, Alžírsku či na Slovensku. Jejím jediným akcionářem je RSBC Agro – Tech se sídlem v Praze.

Čtěte také:

Česko zruší úřady v Angole, Zimbabwe, Kolumbii

Čeští pekaři postavili pekárnu v Angole

Otevírá Česku dveře do Ghany. Podnikatel Laryea za to sbírá ocenění


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).