Menu Zavřít

Český bič na východní dluhy

4. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Bankovní špičky zakavkazských zemí přijely do Česka studovat bankovní registry

Evidence dlužníků, na to jsou Češi mistři. Tedy alespoň si to myslí bankéři z Ázerbájdžánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu a Uzbekistánu. Zástupci centrálních bank, bankovních asociací a sdružení z těchto čtyř zemí se na konci května sjeli do České republiky načerpat zkušenosti o bankovních registrech dlužníků. Návštěva se konala v rámci jejich studijní cesty pořádané společností International Finance Corporation ze skupiny Světové banky. Spolupořadatelské role se ujala pražská společnost Creditinfo Solutions, která se specializuje na dodávku úvěrových registrů a řešení v oblasti řízení rizika a kreditních informací. Ze svých zkušeností z provozu bankovních registrů na Ukrajině, v Íránu, Litvě nebo Moldavsku připravila pro bankéře z východu přednášky, kde podrobně vysvětlila, co je potřeba ke spuštění registrů na těchto specifických trzích a jak vše funguje. A proč přijeli zástupci zrovna z těchto čtyř států? Úvěrový trh tam roste raketovým tempem, a přestože kromě Tádžikistánu mají země s nějakou formou registru zkušenosti, potřeba dokonalé evidence a její rozšíření o další společnosti je podle tamních bankéřů naprosto nezbytná.

ebf - tip - debata

České znalosti o východních trzích

Zkušenosti českých odborníků si bankovní špičky všech čtyř států nemohly vynachválit. „Úroveň prezentovaného řešení registru dlužníků je přesně tam, kam se chceme dostat,“ řekl týdeníku EURO Elchin Habibov, šéf divize služeb ázerbájdžánské centrální banky. Jeho země má přitom registr už třetí rok, jenže nyní ho chce rozšířit a otevřít ho i soukromým firmám. „Připravujeme legislativu a zkušenosti z realizací úvěrových registrů na východních trzích jsou pro nás nesmírně cenné,“ vysvětlil Habibov. Podle něj je nyní situace na úvěrovém trhu v Ázerbájdžánu taková, že půjčky rostou meziročním tempem ve výši 70 procent. A právě to je jeden z důvodů, proč je potřeba úvěrový trh důsledně monitorovat.
Podobný názor má také zástupce Uzbekistánu, kde existuje systém sdílení úvěrových informací od roku 2004. Ze zákona má země dva registry. Jeden spadá pod centrální banku a druhý - mezibankovní -, který organizuje tamní bankovní asociace, využívá kromě asociace ještě pět komerčních bank. Také Uzbekistán plánuje registr rozšířit. „K tomu potřebujeme odpovídající legislativu. Je pro nás užitečné získat informace o českém systému, protože ten náš je podobný,” uvedl pro týdeník EURO Bachtijor Umirov, zástupce mezibankovního úvěrového registru v Uzbekistánu, který přijel do Česka získat nové informace o možnostech evidence dlužníků. Důvodem je to, že nebankovní poskytovatelé půjček, kteří rovněž podléhají regulaci centrální banky Uzbekistánu, žádný registr nemají. A právě z jejich dílny roste počet problematických půjček a také se množí podvodné žádosti o úvěr. Akjoltoj Elebesová, šéfka kyrgyzského úvěrového registru, tvrdí, že je velmi užitečné poznat, jak se Česko vypořádalo s problémy, jež při zavádění registrů a vůbec fungování této evidence mohou provázet. Jako nejzásadnější přitom zmiňuje právní rámec, který právě její země hodlá v parlamentu prosadit.

Past na dlužníky

Společnost Creditinfo Solutions coby spoluorganizátor celé akce se zaměřuje na kompletní informační podporu a samo hodnocení při posuzování žadatelů o úvěrové produkty. Řeší jak státní sektor, tak bankovní či nebankovní sektory. Východním bankéřům a zástupcům státní správy na konferenci podrobně vysvětlila, jak celý systém prověřování dlužníků funguje, jak dlouho trvá jeho nasazení a co všechno obnáší jeho provoz. „Systém vám umožní, že zjistíte ve velmi krátké době kompletní úvěrovou historii svého klienta. Můžete se ujistit, že tento člověk už před vámi neobešel několik dalších bank, kde ho již odmítli,” přednášel plynulou ruštinou Tomáš Denemark, konzultant, který se podílel na zavádění úvěrových registrů například na Ukrajině, v Litvě nebo Kazachstánu. Organizátor úvěrového registru musí mít možnost dohlížet a kontrolovat každého uživatele databáze, aby bylo možné předejít zneužití informací obsažených v registrech, zdůraznil Denemark. Creditinfo Solutions je jediná firma s kompletně českým vývojovým týmem, která dodává řešení pro úvěrové registry. Konkurenci tak má pouze v zahraničí. Zda bude spravovat úvěrové registry pro finanční instituce a banky v Ázerbájdžánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu nebo Uzbekistánu, je prý otázkou několika let. „Jednání jsou teprve na začátku,“ sdělil obchodní ředitel Creditinfo Solutions Zdeněk Honek.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).