Menu Zavřít

Český design na polské železnici: Mmcité zastřešuje desítky nádraží

12. 11. 2018
Autor: mmcité

Zlínská designérská firma Mmcité+ získala letos na polské železnici zakázky za 140 milionů korun. Firma, která severním sousedům navrhuje a dodává vybavení na vlakové stanice, vidí v Polsku velké příležitosti. Vláda ve Varšavě chce do modernizace drah pustit stovky miliard korun.

Polská vláda má megalomanské plány. Do roku 2022 chce na železnici proinvestovat 65 miliard zlotých (393 miliard korun). Česká firma Mmcité+ u toho chce být.

„Začíná se nám dařit opanovávat polský trh, který je pro nás čím dál důležitější. Letos jsme v Polsku obratově na nějakých 140 milionech korun. Dodáváme na nejdůležitější projekty železničních koridorů, které se v Polsku staví,“ řekl webu Euro.cz obchodní ředitel Mmcité+ Petr Vavrouška.

Podle něho firma právě před týdnem dokončila práce na nové železniční trati vedoucí přes celou Varšavu, kde pracovala na čtyřech stanicích. Podílí se také na modernizaci asi 200kilometrové trati z Varšavy až do Lublinu, přičemž její design stanic bude na celém úseku.

 Mmcité se účastnila modernizace tratě vedoucí skrz Varšavu

Mmcité se účastnila modernizace tratě vedoucí skrz Varšavu

„Další prestižní zakázka je E30 okolo Krakova (z Jaworzno Szczakowa do Kraków Mydlniki), kde máme několik úseků,“ dodává Vavrouška, podle něhož v Polsku v současnosti pracují asi na deseti projektech. Ty přitom často probíhají několik let, takže firma má „plno“ už i na celý rok 2019, kdy by měl obrat v Polsku dosáhnout 200 milionů korun.

Zakázky firma nyní už musí odmítat, protože u našich severních sousedů stejně jako v Česku není pracovní síla. Navíc rostou v desítkách procent mzdy i ceny stavebních materiálů, což stlačuje marže firem. Mmcité+ nezískává zakázky přímo od polského národního dopravce, ale od stavebních firem, které dělají kolejové tratě či nástupiště. Sama staví hlavně zastřešení perónů a mobiliář jako lavičky či odpadkové koše.

MMF24

Obrat 1,2 miliardy
Mmcité+ je součástí české skupiny firem Mmcité, která začínala před pětadvaceti lety městským mobiliářem. Dnes skupina patří k největším v Evropě, dodávala vybavení na olympijské hry v Rio de Janeiru či loňské mistrovství světa ve fotbale v Rusku. Jejich práce je přítomna ve všech větších metropolích po světě. Skupinu firem Mmcité ovládají dva majitelé – Radek Hegmon a David Karásek. Podle Vavroušky měl celý holding loni obrat asi 1,2 miliardy korun.

Dále čtěte:

Česko si půjčí 11,5 miliardy na modernizaci železnic, peníze poskytne Evropská investiční banka

Fantova budova patří SŽDC, rozhodl soud. Odvolání Grandi Stazioni zamítl

Majitel Alpine Pro Hrbek: Možná půjdeme do plavek

Majitel Alpine Pro Václav Hrbek

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).