Menu Zavřít

Český export do zemí EU roste. Je to přirozené, tvrdí ministerstvo

14. 6. 2017
Autor: Rasch Jan/Euro

Rostoucí závislost českého exportu na zemích EU je přirozená a nepředstavuje riziko. Na představitelích státní správy je připravit podmínky, aby vývozci měli možnost diverzifikace exportu, uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl.

„Jsme součástí vnitřního trhu. Vývozní sebevědomí si firmy budují zejména na vnitřním trhu. Já si myslím, že to přirozené je a hlavně je to vždycky o podnikatelském rozhodnutí těch kterých firem,“ řekl náměstek.

Závislost české ekonomiky na exportu do zemí Evropské unie loni dál mírně rostla, mířilo tam 83,6 procenta českého vývozu. „Nicméně náš obchod mimo EU roste ještě rychleji,“ dodal Bärtl. Podíl vývozu do unijních zemí se zvyšuje od roku 2013, kdy dosahoval 81 procent.

Dubnová struktura zahraničního obchodu  Teritoriální struktura zahraničního obchodu - duben 2017 Zdroj: ČSÚ

Vláda přitom dříve deklarovala snahu omezit závislost českého exportu na zemích EU. Exportní strategie České republiky pro období 2012 až 2020 definuje 12 prioritních zemí, ve kterých stát slibuje více podporovat české exportéry. Jde hlavně o Brazílii, Čínu, Indii, Rusko a Turecko.

Struktura zahraničního obchodu v dubnu 2017  Zahraniční obchod ČR s vybranými státy - duben 2017 Zdroj: ČSÚ

ebf - tip - debata

Export českých firem dosáhl loni rekordních 3,97 bilionu korun, co je meziročně o 2,3 procenta více. Export do Německa stoupl o tři procenta, do Rakouska o 6,4 procenta. Do Francie se vyvezlo o 3,9 procenta zboží víc. Hlavním obchodním partnerem České republiky zůstalo Německo s podílem 32 procent na celkovém vývozu. Hodnota exportu tam dosáhla 1,29 bilionu korun. Na Slovensko se vyvezlo zboží za 333 miliard korun.

Přečtěte si také:

Česku se ekonomicky stále daří, HDP ve čtvrtletí rostl nejrychleji za dva roky

Podnikatelská delegace ve Vietnamu uzavřela sedm smluv

Strojírenství vyhnalo přebytek zahraničního obchodu nad 22 miliard


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).