Menu Zavřít

Český lawn tennis klub nehraje jen přes síť

22. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Spolumajitel Třineckých železáren tentokrát chyběl

Klubové mistrovství I. ČLTK Praha v golfu má už tradici, 18. října se hrál u Karlštejna jeho osmý ročník. I když ve srovnání s více než stoletou historií tohoto nejslavnějšího tenisového klubu v Čechách je to tradice spíše úsměvná. Ctí ji ovšem nejen mnoho členů klubu, prezidentem I. ČLTK Františkem Stejskalem počínaje (k nedávným šedesátinám dostal od klubu zbrusu nové hole) a daviscupovou legendou Jiřím Hřebcem konče, ale i řada obchodních partnerů.
„Říkám, že jsme sportovně-společenský klub a mistrovství v golfu ideálně zapadá do našeho konceptu,“ konstatuje František Stejskal u pečené kachny se zelím, která byla odměnou pro všechny, kdo turnaj ve vichru a dešti na karlštejnském hřišti dokončili.
S nápadem hrát pravidelně klubové mistrovství v golfu přišel před lety Jiří Hřebec. Někdejší enfant terrible českého tenisu, muž nenapodobitelných průpovídek a průšvihů, v Davisově poháru přemožitel Roche a dalších hvězd, přičichl ke klubovým golfovým turnajům v Německu. „To už je pětadvacet let,“ směje se Hřebec a stěžuje si, že ho kvůli zimě bolí všechny kosti. S golfem začal před třiceti lety v Poděbradech a má výtečný hendikep 11,2. „Do golfu jsem se zakoukal před lety při turnaji v Torontu. Půjčil jsem si tam dokonce hůl a šel to zkusit na trenažér. A hned jsem si koupil bag s holemi a nechal ho poslat domů. Přišel ale až napřesrok na Vánoce,“ vzpomíná Hřebec, dnes uznávaná trenérská kapacita I. ČLTK.
U Karlštejna nechyběl ani další bývalý tenisový reprezentant Milan Šrejber, úspěšný podnikatel a mecenáš klubu ze Štvanice. Významně přispěl na pořízení špičkové „bubliny“, přetlakové haly nad třemi kurty, i golfového simulátoru za více než milion korun. „Golf hraje čím dál více lidí, i členů klubu, a tenhle turnaj je bezvadná společenská akce. Já jsem to taky dnes tak pojal, i podle výsledku,“ ujišťoval při odjezdu Šrejber, který prý hraje golf jen párkrát do roka. „Vracím se k tenisu, golf mi bere moc času. I proto jsem hrál letos jen pětkrát,“ vysvětlil.
„Moc pěkný turnaj, ostatně proto na něm nikdy nechybím a letos jsem vzal i manželku,“ zhodnotil mistrovství I. ČLTK Josef Martinovský, člen představenstva OHL ŽS, významného partnera klubu.
„Tenhle turnaj je velmi příjemnou klubovou akcí i možností sejít se s našimi obchodními partnery, poděkovat jim a probrat další možnosti spolupráce,“ přibližuje pragmatičtější stránku tradičního klání Vladislav Šavrda, v minulosti úspěšný tenisový kouč Nováčka a Šrejbra a daviscupový kapitán. Dnes působí v roli generálního manažera I. ČLTK a je vášnivým golfistou s hendikepem 11,5. „Letos mě mrzí jediné: že jsme se „trefili“ do termínu turnaje železářů na Slovensku. Je mi líto, že tady chybějí pánové z Ferony a Evžen Balko, spolumajitel Třineckých železáren.“
Mistry klubu se na Karlštejně stali František Münster (85 ran) a Alice Riklová (113), bývalá výborná tenistka (ještě pod dívčím jménem Noháčová). Vítězi jednotlivých kategorií byli Petr Šavrda (HCP 0-18/41 bodů) a Václav Bervid (HCP 18,1-54/46).

box
Teplo pouze u kávy
Klubové mistrovství I. ČLTK na Karlštejně bylo jedním z posledních turnajů roku, golfová sezona končí.
„Škoda že nebylo líp, ale na moje výkony nemá počasí zásadně vliv,“ usmíval se u kávy v klubovně Zdeněk Krampera, společník advokátní kanceláře Rychetský, Hlaváček, Krampera, Novák, jinak také člen výboru I. ČLTK. „Golf je ale krásný v každém počasí, v tom je jeho kouzlo. V zimě určitě vyrazím někam do tepla, do jara bych bez holí nevydržel.“
„Obecně je asi lepší hrát v létě, protože když je člověk navlečený, není to ono. Ale byl to bezvadný den, i počasí se postupně vylepšilo,“ říkal Josef Martinovský, člen představenstva OHL ŽS a výkonný ředitel pro pozemní stavby. „Nemám rád, když prší, a dneska nás to provázelo několik jamek,“ ulevil si Milan Šrejber. Václav Bervid, bývalý automobilový závodník, spolumajitel firmy Racing Sport International, byl přes větrné a deštivé počasí naladěn mnohem lépe, zahrál totiž skvělých 46 bodů a snížil hendikep na 24,4. „Golf se hraje za každého počasí, i když je to někdy nepříjemné, člověk na to musí být připraven, obzvlášť na podzim. A navíc – dneska se nakonec počasí vybralo,“ usmíval se. To Jiří Hřebec se ošíval: „Když je taková zima jako dneska, hrozně mě bolí tělo. Raději hraji v létě, i když jsou vedra. Podzimní golf je fajn, ale jen když je počasí, tuhle zimu a vichr, to vážně nemusím…“ A tak je čas prolistovat katalogy cestovních kanceláří a rozhodnout se, kam vyrazit za golfem v zimě.

Popisky:
Šavrda a Münster:
Vladislav Šavrda (vlevo), generální manažer I. ČLTK, předal trofej pro mistra klubu Františku Münsterovi

Tři chlapi:
Jiří Hřebec (uprostřed) si stěžoval, že ho ve studeném karlštejnském větru bolelo celé tělo. Vlevo pozdější vítěz klubového mistrovství František Münster, vpravo Oldřich Uher.

Šrejber:
Odpal bývalého daviscupového reprezentanta Milana Šrejbra, úspěšného podnikatele a mecenáše I. ČLTK

EBF24

Martinovský:
Josef Martinovský z OHL ŽS neměl na Karlštejně svůj den a hranici stovky ran nepokořil

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).