Menu Zavřít

Čech tajně natočil kontaminaci moře rejdaři. Jako agent Bourne, tvrdí americká soudkyně

12. 9. 2018
Autor: Profimedia.cz

Soudkyně v americkém státě Maine se zastala českého námořníka sloužícího na lodi německého rejdařství. Ten tajně nahrál, jak posádka vypouští do moře nebezpečný odpad. Případ měl být vyřešen pokutou. Soud ale dohodu zrušil, protože nepočítala s odměnou pro Čecha, který na případ upozornil.

Český námořník (který si nepřál být v článku jmenován) se proslavil v americkém státě Maine. Upozornil na to, že jeho nadřízený na lodi Marguerita dal příkaz vypustit vodu znečištěnou ropou do oceánu. Tím došlo k porušení mezinárodní práva a k falšování záznamů o vypouštění ropy, napsal server místních novin Portland Press Herald. K porušení zákona došlo v červenci 2017.

Německá rejdařská společnost MST Mineralien Schiffahrt, která loď vlastní, dodává papírenskému průmyslu v Maine kaolin z Brazílie, který papíru dodá lesklý a hladkost, doplnil deník. Z porušení zákona obvinila firmu jednotka pro ekologickou kriminalitu amerického ministerstva spravedlnosti. Obžaloba tvrdí, že loď vplula do amerických vod nejméně osmkrát s falešnými záznamy o zásobách ropy na své palubě. Společnost byla obviněna americkými úřady v srpnu 2017.

Německá firma na začátku roku dosáhla s americkou vládou dohody, že zaplatí pokutu ve výši 3,2 miliony dolarů (70 milionů korun). Federální soudkyně Nancy Torresenová v přístavním městě Portland ale tuto dohodu zamítla, protože nebyl odměněn námořník, který v celé kauze slouží jako whistleblower, jenž na nezákonné praktiky svého zaměstnavatele upozornil. Líčení se má konat v říjnu tohoto roku, pokud nedojde k uzavření nové dohody.

Riskoval jako agent Bourne

Muž sloužil na lodi jako pomocný inženýr od května 2017 a byl svědkem nezákonného nakládání s odpady na lodi. Pořizoval tajné nahrávky vypouštění znečištěné vody do moře zvláštním potrubím.

„Je to jako sledování filmu s agentem Jasonem Bournem. Je vidět, že během jeho pořízení riskoval,“ ocenila českého námořníka Torresenová. Soudkyni se nelíbilo, že v dohodě o vyrovnání nebyla pro českého námořníka sjednána odměna. Firma po provalení skandálu nadřízeného inženýra, který řídil vypouštění odpadu do moře, propustila.

Posádky lodí musí podle mezinárodní úmluvy proti znečištění moří odsát ropné produkty, než vypustí odpadní vodu do moře. Mají také povinnost manipulaci s odpady zaznamenat. V přístavech jsou pak tyto záznamy kontrolovány pobřežní stráží. V roce 2017 americké ministerstvo spravedlnosti uložilo pokuty kvůli chybným záznamům ve výši 50 milionů dolarů.

Nákladní loď Marguerita pluje pod vlajkou Libérie a byla slavnostně uvedena do provozu v roce 2016. Případ znečišťování moře je odvrácenou stránkou námořní dopravy v okolí přístavu Portland, upozornil kapitán Shawn Moody, který pracuje v portlandském přístavu jako manažer. Mnoho lodí vypouští ropu do moře v noci, kdy nejsou ropné produkty vidět na hladině.

Firma MST měla problém se zákonem už v roce 2016. Soud v Minnesotě jí vyměřil pokutu ve výši jednoho milionu dolarů (22 milionů korun) kvůli úniku ropných produktů z lodi Cornelia v oblasti Velkých jezer mezi Kanadou a Spojenými státy.

CIF24

Dále čtěte:

Piráti kradou vraky z druhé světové války. Kvůli neozářené oceli

Trochu jiná Kalifornie. Camp Pendleton je místo, kde se Spojené státy chystají na válku

Lodní doprava produkuje víc emisí než Německo. Je čas jednat

I lodní doprava zelená. Klasická loď má totiž emise jako 5 milionů aut

 Harmony of the Seas, největší výletní loď světa


  • Našli jste v článku chybu?