Menu Zavřít

Český poslanec slavil na Krymu ruskou okupaci, Ukrajina protestuje

20. 3. 2017
Autor: ČTK

Český poslanec hnutí Svoboda a přímá demokracie Jaroslav Holík se podle ukrajinského velvyslanectví zúčastnil oslav třetího výročí obsazení Krymu Ruskem. Ukrajinské bezpečnostní složky Holíkovi udělily pětiletý zákaz vstupu na území státu. Ukrajinská diplomacie dále vyzvala Poslaneckou sněmovnu, aby akci poslance zhodnotila.

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) ČTK v textové zprávě sdělil, že Holík byl na Krymu soukromě. „O cestě pana Holíka mi není nic známo, rozhodně nebyl vyslán Poslaneckou sněmovnou,“ uvedl Hamáček. Holík byl podle velvyslanectví jedním z „hrstky zahraničních politiků se sníženým prahem politické hygieny“, který se zúčastnil oslavy třetího výročí obsazení poloostrova Krym Ruskem.

Podobně se ukrajinská diplomacie na začátku loňského roku ohradila proti cestě českých komunistických poslanců Zdeňka Ondráčka a Stanislava Mackovíka do oblasti Doněcku, který kontrolují proruští povstalci.

Ambasáda také uvedla, že pobyt Holíka je „dobře zdokumentovaný ruskými sdělovacími prostředky“ a „nezůstane bez reakci příslušných ukrajinských právních orgánů“. Holíka se zatím nepodařilo kontaktovat, aby svou účast na akci potvrdil.

Návštěvou politiků na anektovaném Krymu se již zabývala i ukrajinská bezpečnostní rada. V reakci na účast na oslavách výročí anexe udělily ukrajinské bezpečnostní složky Holíkovi a čtyřem srbským politikům pětiletý zákaz vstupu na ukrajinské území. Případné sankce vůči osobám, které se oslav zúčastnily, dříve avizoval šéf rady Oleksandr Turčynov.

Česká vláda stejně jako celá Evropská unie obsazení Krymu Ruskem neuznává. Ministerstvo zahraničí to o víkendu připomnělo na svém twitterovém účtu.

Ukrajinská ambasáda tento postoj české vlády ocenila a upozornila, že jednání Holíka je v rozporu s ním. „Žádáme proto vedení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky o zhodnocení akcí svého poslance,“ vyzval úřad.

Mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová dnes řekla, že ukrajinská strana kvůli Holíkovi Černínský palác nekontaktovala. „Na českou ambasádu na Ukrajině ani ministerstvo zahraničí se v této souvislosti nikdo neobrátil,“ uvedla Valentová. Připomněla také, že poslanci nejsou povinni své cesty hlásit. „Je to jejich záležitost a záležitost Poslanecké sněmovny,“ řekla. Valentová také zdůraznila, že stanovisko české vlády k obsazení Krymu se nezměnilo.

EBF24

Rusko ovládlo Krym v březnu 2014, po pádu proruského prezidenta v Kyjevě. Ve spěšně zorganizovaném referendu ruská většina obyvatelstva připojení poloostrova k Ruské federaci odsouhlasila. Anexi i legitimitu referenda většina států OSN neuznává.

Přečtěte si rozhovor s Jaroslavem Holíkem:

Ruská propaganda proniká do české sněmovny

 Ruský prezident Vladimir Putin

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).