Menu Zavřít

Český průmysl loni stoupl o téměř šest procent. Pomohla tuzemská poptávka

6. 2. 2018
Autor: Profimedia.cz

Průmyslová výroba v Česku loni meziročně stoupla o 5,7 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů produkce vzrostla o 6,2 procenta, loni totiž bylo ve srovnání s rokem 2016 o dva pracovní dny méně. K růstu přispěla výroba automobilů, elektrických zařízení a elektřiny. Naopak se nedařilo těžebnímu průmyslu.

Nové zakázky loni proti roku 2016 stouply o 6,6 procenta. Průmyslovým podnikům více pomohla poptávka z Česka. Nové zakázky ze zahraničí se loni zvýšily o 5,3 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 9,1 procenta. Tržby v průmyslu loni meziročně stouply o 6,5 procenta, informoval dnes Český statistický úřad.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslových podnicích s 50 a více zaměstnanci se loni meziročně zvýšil o dvě procenta. Průměrná hrubá měsíční mzda v průmyslu loni vzrostla o 6,9 procenta na 31 418 korun.

 Vývoj průmyslové produkce Zdroj: ČSÚ

V prosinci hodnota nových zakázek meziročně stoupla o 6,8 procenta. Tržby v prosinci naopak meziročně klesly o 0,4 procenta.

Stavebnictví loni vzrostlo o více než dvě procenta
Stavební produkce v Česku se loni meziročně zvýšila o 2,1 procenta. Dařilo se pozemnímu stavitelství, naopak produkce inženýrského stavitelství klesla. V prosinci stavební produkce meziročně klesla o 0,4 procenta.

Stavební produkce v roce 2017 bez očištění o vliv rozdílného počtu pracovních dnů meziročně stoupla o 1,7 procenta. Pozemní stavitelství meziročně vzrostlo o pět procent, zatímco inženýrské stavitelství zaznamenalo pokles o 5,7 procenta.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce v posledním loňském měsíci pomohla zejména automobilová produkce, výroba elektrických zařízení a kovovýroba. Snížila se ale produkce u výroby kovů a slévárenství nebo u výroby ostatních dopravních prostředků.

Průmysl táhne ekonomiku

„Průmysl se tak vlastně stal největším a současně i nejúspěšnějším odvětvím české ekonomiky. Jak už naznačily měkké ukazatele důvěry nebo indexy nákupních manažerů nebo dnes zveřejněné nové zakázky, úspěšně vstoupil průmysl i do nového roku,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Dodal, že hlavním problémem, který se v čase neustále prohlubuje, je nedostatek kvalifikovaných i nekvalifikovaných zaměstnanců.

I podle analytika UniCredit Bank Jiřího Poura je nejvýraznější překážkou, která brání firmám ve zrychlení dynamiky produkce, trvající akutní nedostatek pracovních sil, což se projevuje velmi nízkou nezaměstnaností a silným růstem ceny práce.

CIF24

„V situaci, kdy výroba automobilů v posledních čtyřech letech rostla natolik rychlými tempy je otázka jeho budoucího zpomalení na místě. Z toto titulu předpokládáme, že po téměř šestiprocentním růstu průmyslu v roce 2017 bude jeho celková dynamika v letošním roce mírně slabší, a to kolem 3,5 procenta,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Čtěte také:

Inovátorské hvězdy snižují emise a spotřebu energie za peníze z EU

Trhliny v krásném světě. Co může v roce 2018 zastavit růst?

Evropa roste, Česko brzdí. Došly pracovní síly


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).