Menu Zavřít

Český průmysl se blíží předkrizovým číslům. Brzdí jej však nedostatek pracovníků i problémy v subdodávkách

8. 7. 2021
Autor: Depositphotos
  • Český statistický úřad (ČSÚ) ve středu zveřejnil údaje o výkonnosti průmyslu

  • Vyplývá z nich, že meziročně si celý sektor v květnu polepšil o 25,3 procenta

  • Ve srovnání s dubnem ale naopak došlo k poklesu o 3,6 procenta

  • Příčinu u lze podle analytiků najít mimo jiné i v potížích v rámci dodavatelského řetězce


Přestože za květnový meziroční nárůst tuzemské průmyslové výroby, jenž po očištění od sezónních vlivů dosáhl úrovně 25,3 procenta, může do značné míry loňská nízká srovnávací základna, jedná se o výsledek poměrně pozitivní. Alespoň podle hlavního ekonoma Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohuslava Čížka.

„Aktuální hodnoty průmyslové produkce jsou téměř srovnatelné s předkrizovým stavem,“ míní s tím, že výkonnost českých firem nabírá v posledních měsících na obrátkách. „Nejvíce k meziročnímu růstu přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů. Daří se i exportu, kde tržby vzrostly o 35,5 procenta. Domácí tržby se pak zvýšily o 26,2 procenta. Firmám výrazně rostla i hodnota nových zakázek, domácí se zvýšily o 39,6 procenta, zahraniční o 49,9 procenta,“ vypočítává Čížek.

Česká ekonomika poklesla v prvním čtvrtletí meziročně o 2,1 procenta. A to je dobrá zpráva, soudí analytici
Přečtěte si také:

Česká ekonomika poklesla v prvním čtvrtletí meziročně o 2,1 procenta. A to je dobrá zpráva, soudí analytici

Najdou se nicméně i tací, kteří se k aktuálně zveřejněným údajům staví zdrženlivěji. „Pohled na meziroční údaje málokdy tak dobře jako tentokrát maskuje poslední vývoj,“ uvádí ve svém komentáři analytik Komerční banky Michal Brožka. Dle jeho názoru má daleko větší vypovídající hodnotu srovnání v rámci jednotlivých měsíců. A zde si český průmyslu oproti dubnu pohoršil, konkrétně pak o 3,6 procenta - tedy víc, než se původně čekalo.

„Důvodem poklesu je nedostatek dílů a surovin do výroby, a to především v produkci automobilů. Právě z důvodu nižší produkce aut jsme počítali s meziměsíčním poklesem průmyslu kolem jednoho procenta, ale realita byla ještě slabší,“ říká.

Jaká je přesná příčina aktuálních potíží ve zmíněném sektoru, dále rozvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák: „Problematickým místem průmyslu se stále zřetelněji ukazuje nabídková strana. Dále rychle rostou ceny vstupů, pokračují prodlevy v dodávkách a řadu podniků začíná opět trápit nedostatek zaměstnanců.“

Nekončící potíže

Odhadnout, kdy se situace v tomto ohledu vrátí do normálu, je velmi obtížné. V nejbližších měsících to nicméně dle Nováka zřejmě nebude. „Problémy v dodavatelsko-odběratelských řetězcích budou velmi pravděpodobně přetrvávat i ve druhé polovině letošního roku,“ doplňuje.

Podobně vidí budoucí vývoj tuzemského průmyslu i sám Čížek. Také podle něj budou potíže v subdodávkách výkonnost českých výrobních podniků ještě nějaký čas podkopávat. „Naopak směrem vzhůru je bude táhnout rostoucí poptávka a zakázky,“ předpovídá.

MMF24

Efekt nízké srovnávací základny, v důsledku kterého vypadají některé ekonomické údaje jako z říše snů, podle Čížka během letních prázdnin postupně vymizí a tempo meziročního růstu se vrátí do teritoria jednotek procent. V součtu za celý rok 2021 by se pak výkonnost tuzemského průmyslu měla pohybovat zhruba na pomezí obou těchto řádů. „Naše prognóza pro letošek počítá s růstem průmyslu kolem devíti procent. Poslední vývoj ale spíše ukazuje, že by celoroční výsledek mohl být v lehce dvojciferných číslech,“ uzavírá.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).