Menu Zavřít

Český Siemens obhájil tituly Podnik podporující zdraví a Bezpečný podnik

15. 11. 2011
Autor: profit

Závody Siemens na výrobu elektromotorů v Mohelnici a Frenštátě pod Radhoštěm v letošním roce zvýšily výrobu i počet zaměstnanců a také obhájily titul Podnik podporující zdraví, který propůjčuje Ministerstvo zdravotnictví České republiky na tři roky a oprávněnost udělení tohoto ocenění kontroluje pravidelným auditem.

Foto: Profimedia.cz

Titul je potvrzením, že i v náročných výrobních podmínkách lze zajistit vysokou úroveň bezpečnosti práce a zavést účinná opatření k ochraně a podpoře zdraví zaměstnanců. Oba podniky nedávno obhájily také titul Bezpečný podnik, který vydává Ministerstvo práce a sociálních věcí a Státní úřad inspekce práce.  Audit soutěže o titul „Podnik podporující zdraví roku 2011“ se uskutečnil v závodech v průběhu léta. Auditoři ze Státního zdravotního ústavu konstatovali, že oba závody i nadále plní a rozšiřují opatření vedoucí k ochraně a podpoře zdraví zaměstnanců, a proto jim tento titul může být propůjčen do dalšího tříletého cyklu.

Z hodnocení auditorů vyplývá, že oba závody na výrobu elektromotorů dlouhodobě udržují vysokou úroveň všestranné a systematické péče o zdraví zaměstnanců. Vytvářejí odpovídající pracovní podmínky, přijímají opatření na ochranu svých pracovníků před poškozením zdraví a zároveň je vedou ke zdravějšímu způsobu života a práce. Oba závody Siemens nabízejí svým zaměstnancům různé druhy bezplatných preventivních lékařských prohlídek, poskytují benefity na zdravotní, sportovní, studijní, kulturní a dopravní účely a podporují přátelskou atmosféru na pracovišti.

Vedle detailně stanovených pravidel bezpečnosti práce a ochrany zdraví nabízíme zaměstnancům velké množství doplňkových služeb s důrazem na prevenci. Nedávno jsme uspořádali Dny zdraví, během kterých se v přistaveném mobilním zařízení mohli bezplatně nechat vyšetřit na civilizační choroby,“ přiblížil péči o zdraví v mohelnickém závodě Siemens jeho ředitel Pavel Pěnička.

Nezbytná je také přátelská atmosféra na pracovištích, která napomáhá zabraňovat stresu. Ten je totiž nenápadným ale velmi nebezpečným faktorem, který snižuje výkonnost a zvyšuje riziko onemocnění či úrazů,“ doplňuje Jaromír Zapletal, ředitel závodu Siemens ve Frenštátě pod Radhoštěm.

ebf - tip - debata

Díky oživení na světových trzích oba podniky v tomto roce zvýšily objem výroby elektromotorů a otevřely stovky pracovních míst. Mohelnický závod otevřel téměř 400 pracovních míst a nyní zaměstnává více než 2 200 zaměstnanců. V závodě ve Frenštátě, který otevřel více než 200 pracovních míst, nyní pracuje téměř 1200 zaměstnanců.

Soutěž o titul Podnik podporující zdraví je od roku 2005 každoročně vyhlašována hlavním hygienikem České republiky (Ministerstvo zdravotnictví České republiky) s cílem ocenit podniky, které nadstandardním způsobem přispívají ochraně a podpoře zdraví svých zaměstnanců a k prevenci před chronickými onemocněními.  Soutěž o titul „Bezpečný podnik“ vyhlašuje Ministerstvo práce a sociálních věcí a Státní úřad inspekce práce od roku 1996 s cílem zvýšit úroveň bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, včetně ochrany životního prostředí, a docílit tak vyšší úrovně kultury práce a pracovní pohody, společně s vytvořením podmínek pro zavedení integrovaného systému řízení v souladu s předpisy České republiky a Evropské unie.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).