Menu Zavřít

Český software v americké armádě

22. 4. 2005
Autor: Euro.cz

Systinet

MMF24

PRAHA (oh) – Technologická společnost Systinet získala zakázku amerického ministerstva obrany pro sjednocení informačních systémů. Zakázku, v jejímž rámci bude Systinet implementovat svůj produkt Systinet Registry, si objednal Výbor pro informační systém národní obrany (Defense Information Systems Agency – DISA). Hodnota kontraktu podle zahraničních zpravodajských serverů přesahuje dva miliony dolarů, asi 45 milionů korun.
DISA, složka ministerstva obrany starající se o informační systémy US Army, použije řešení Systinetu ke sjednocení několika set svých webových služeb a zajištění přístupových práv k jednotlivým službám podle typu uživatelů. Registr, který Systinet vytvoří, tak umožní prostřednictvím webových služeb vyhledávání a přístup k jednotlivým IS, jako je například systém kontroly stavu zásob, účetní systémy včetně mzdových, optimalizace logistiky nebo systém pro inventuru a plánování zbraní. „DISA jsme dodali již jeden projekt v loňském roce, tentokrát však jde o průlomovou událost. Americká armáda vždy určovala vývoj v technologickém světě, stačí například vzpomenout projekt ARPANet, předchůdce internetu. A nyní začíná sázet na webové služby,“ řekl týdeníku EURO Roman Staněk, zakladatel a strategický ředitel Systinetu.
Systinet založil v Praze před pěti lety Roman Staněk, někdejší zakladatel společnosti NetBeans, kterou v roce 1999 koupila společnost Sun Microsystems. Systinet má sídlo ve Spojených státech, v Praze však nadále zůstává jádro vývoje produktů firmy.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).