Menu Zavřít

Český startup Flatio expanduje do dalších měst

6. 8. 2018
Autor: Tomáš Kubelka/MF

Brněnský startup Flatio, který nabízí střednědobé pronájmy, se vedle Prahy a Brna rozrůstá i do dalších českých měst. Podle zakladatelů si to žádá hlavně firemní klientela, která shání pro své zaměstnance vhodné bydlení. Z menších českých měst se ale startupu hlásí také majitelé bytů, kteří prostřednictvím této služby chtějí najít nové nájemníky. Flatio teď nabízí dlouhodobější pronájmy od jednoho do šesti měsíců například také v Plzni, Hradci Králové, Ostravě nebo Teplicích.

„Po dvou letech na trhu se ukazuje, že potenciál České republiky je vyšší, než jsme si původně mysleli,“ říká zakladatel a CEO Flatia Radim Rezek. Expanze Flatia v České republice ale neznamená, že by opustilo své plány expanze v zahraničí.

Druhý největší počet volných bytů ve svém portfoliu nabízí platforma ve Varšavě a mezi více než stovkou bytů si můžete vybrat také ve Vídni. Flatio se rozrůstá také v Budapešti, Bratislavě nebo v Krakově. Aktuálně nabízí dvacet volných bytů i v Berlíně.

Zájem roste také v Praze

Rostoucí zájem majitelů o umístění nabídky na Flatio není patrný pouze v menších městech, ale také v Praze. Týká se to majitelů, kteří dříve pronajímali dlouhodobě, ale i těch, kteří již pronajímali krátkodobě například prostřednictvím Airbnb.

„Ti nejčastěji argumentují tím, že již nechtějí řešit nutné časově náročné úklidy, opravy nemovitosti, ani hluk obtěžující sousedy,“ doplňuje Rezek.

Flatiu se za dva roky existence podařilo nabídnout zájemcům tisíce volných bytů. Těží zejména z poptávky od zaměstnavatelů, kteří hledají byty pro své zaměstnance, ale i třeba od studentů poptávajících bydlení na stáže či na výměnné pobyty v rámci programu Erasmus.

Flatio nevyužívá zažité praktiky v oblasti dlouhodobých pronájmů, jako je kauce, podpis smlouvy či osobní prohlídky bytů. Byty si zájemci prohlédnou virtuálně, smlouvy se podepisují online a platby za pronájem mohou nájemníci platit kartou.

Za startupem stojí brněnský podnikatel Radim Rezek, investorem projektu je investiční skupina Enern investorů Petra Šmídy, Pavla Muchy, Radovana Nesrsty a Tomáše Čupra a také skupina Incomming ventures Michala Mičky.

ebf - tip - debata

Dále čtěte:

Investoři kolem Čupra dali 130 milionů do rakouského startupu

Piráti chystají regulaci Airbnb. Z většiny pronajímatelů chtějí udělat podnikatele

 ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).