Menu Zavřít

Český Tedom rozšiřuje svůj kogenerační byznys. Energetická skupina koupila významného italského výrobce Intergen

Dnes
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Tedom
  • Energetická skupina Tedom získala stoprocentní podíl v italské společnosti Intergen, která je výrobcem kogeneračních jednotek
  • Díky akvizici česká firma významně posílí své aktivity na Apeninském poloostrově a zároveň získá důležité know-how v oblasti modulárních kogenerací
  • Tedom současně oznámil, že v prvním pololetí zákazníkům prodal dosud nejvyšší množství kogeneračních jednotek za celou dobu své existence

Technologie zajišťující úsporu energií zažívají v posledních letech nebývalý boom. A výjimkou pochopitelně nejsou ani takzvané kogenerační jednotky, které díky společné výrobě elektřiny a tepla dokáží firmám ušetřit skutečně nemalé peníze. Velkou pozornost odvětví věnuje i česká energetická skupina Tedom, jež se nyní rozhodla svůj byznys výrazně rozšířit.

Tedom totiž oznámil odkup italské společnosti Intergen, která patří k významným výrobcům právě v oblasti kogeneračních jednotek. Tato lombardská firma je s více než 450 prodanými zařízeními o celkovém instalovaném výkonu téměř 600 megawattů jednou z největších svého druhu, pokud jde o jejich vývoj, výrobu i servis, na celém Apeninském poloostrově.

Outstream Placeholder

„Jedná se o další významný krok v rozvoji našeho kogeneračního byznysu. Tato akvizice spojuje silné produktové portfolio a výrobní základnu Tedomu s vynikající pozicí, zázemím a týmem Intergenu v Itálii. Tedomu se díky tomu daří naplňovat svoji vizi mezinárodní energetické skupiny nové generace, která dokáže efektivně propojit služby z oblasti energetiky s vlastní výrobou,“ uvedl generální ředitel české energetické skupiny Ladislav Zeman.

Itálie je perspektivní trh

Nákup Intergenu je pro Tedom důležitý hned z několika důvodů. Skupina totiž díky němu získá důležité know-how v oblasti modulárních kogenerací, ale především se jedná o zásadní impuls pro posílení aktivit firmy na italském trhu. Ten patří k nejzajímavějším v Evropě, protože země platí v rámci Starého kontinentu za čtvrtého největšího odběratele kogeneračních jednotek vůbec.

„Naše první kogenerační jednotky definovaly evropský standard a naše technologie poháněla tisícovky firem, jež i dnes stojí za úspěchem italské ekonomiky. Je skvělé, že můžeme pokračovat s partnerem, který bude naši dobrou práci rozvíjet a s nímž se můžeme vzájemně doplňovat,“ řekl šéf Intergenu Alberto Guidotti.

Závod o zdroj čisté energie se stupňuje. Číňané masivně investují do rozvoje fúzních technologií, mohou předstihnout i USA
Přečtěte si také:

Závod o zdroj čisté energie se stupňuje. Číňané masivně investují do rozvoje fúzních technologií, mohou předstihnout i USA

Itálie je navíc velmi atraktivní zemí i díky kombinaci podnebí a rozvinutého průmyslu. Právě průmyslové podniky patří k hlavním zákazníkům zmíněné společnosti, která se jako taková dlouhodobě specializuje především na velké kogenerační provozy, kde vytváří systémy na míru s výkonem až 4,5 MWe.

Do nemocnic, tepláren i bytových domů

Aktuální akvizice, jejíž hodnotu se obě strany rozhodly nezveřejňovat, je pro Tedom velice příhodně načasovaná, protože kogenerační jednotky mohou být důležitým prvkem energetického mixu, a tak se v poslední době dostávají na výsluní. Zájem o tyto systémy ostatně dokazují i rekordní prodeje české firmy, která za první pololetí hlásí meziroční nárůst dodaných zařízení o více než pětinu.

KL24

Velkou výhodou této technologie je třeba vysoká účinnost, ale také možnost bez problémů přečkat jakékoliv výpadky elektřiny z rozvodné sítě. Vedle průmyslových areálů mají tedy o kogenerační jednotky stále častěji zájem například v teplárnách, nemocnicích, hotelech, veřejných budovách nebo v bytových domech.

Bez jediné dotace či půjčky. Otrokovická firma Raveo otevřela své nové sídlo za 100 milionů korun
Přečtěte si také:

Bez jediné dotace či půjčky. Otrokovická firma Raveo otevřela své nové sídlo za 100 milionů korun

„Vidíme, že si Evropa znovu uvědomila, jak je kogenerace důležitá pro energetickou budoucnost. Díky vysoké účinnosti umožňuje snižování emisí CO2 a přispívá k plnění klimatických cílů. Zároveň posiluje energetickou bezpečnost díky decentralizované výrobě energie a lepší integraci obnovitelných zdrojů. Jsem hrdý, že jsme jedním z globálních lídrů v tomto odvětví,“ uzavřel Zeman.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).