Menu Zavřít

Český tester léčiv PharmInvent přechází do britských rukou

29. 11. 2016
Autor: Pinkas Martin/Euro

Společnost Ergomed z Velké Británie ovládla firmu European Pharminvent Services se sídlem v Praze. Pro českou stranu znamená obchod otevření dveří na zahraniční trhy.

Britové zaplatili za vstup do české firmy 4,8 milionu eur, tedy asi 130 milionů korun. Dalších 3,2 milionu eur, což je zhruba 86 milionů korun, slibuje investor vyplatit během následujících tři let. 80 procent částky dostanou Češi v hotovosti, zbytek ve formě akcií Ergomedu.

„Obchod pro nás znamená možnost stát se součásti příběhu, který vytváří nejvýznamnějšího poskytovatele služeb v oblasti farmakovigilance na světě,“ řekl pro Euro.cz generální ředitel European PharmInvent Services Jan Petráček.

Pražská společnost se zabývá testováním léčiv před uvedením přípravku na trh. Klienty společnosti jsou přední výrobci léků a generických přípravků. Vedle české centrály má pobočky také ve Spojených státech, Argentině, Španělsku, na Slovensku a v Lotyšsku.

Vývoj ceny akcií Ergomed na Londýnské burze

 akcie Ergomed Zdroj: londonstockexchange.com

Od spojení s britským investorem si firma slibuje další expanzi. „Máme výrazné expanzivní plány. PharmInvent v Praze počítá s organickým růstem o zhruba 30 až 40 procent ročně a také s účastí na významných akvizicích, zejména v USA,“ potvrzuje Petráček.

MMF24

Česká firma, která podle účetní závěrky loni dosáhla provozního zisku mírně nad 14 milionů korun, se sloučí s korporátní divizi Egomedu PrimeVigilance. „Rozšíření podnikání rozvine také mezinárodní seznam klientů, stejně jako rozsah služeb, které mají přilákat nové zákazníky. Z této silné pozice Ergomed rozšíří regulační divizi, a to zejména v USA, což je základem plánovaného růstu,“ uvedla v prohlášení k expanzi společnost Ergomed.

Čtěte také:

Elkoplast zvažuje žalobu na stát. Neprodanou marihuanu chce darovat

SÚKL stahuje od pacientů kvůli závadě v jakosti lék GlucaGen

SÚKL se zapojil do celoevropské kampaně zaměřené na hlášení podezření na nežádoucí účinky léčiv


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).