Menu Zavřít

Český vývoz do Francie díky strojírenství i automobilkám roste. Letos přesáhl 100 miliard

10. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

Za první pololetí letošního roku překonal český export do Francie 100 miliard korun, meziročně je to o 6,2 procenta více. Dovoz z Francie překročil 70 miliard korun, což znamená meziroční růst o 9,3 procenta, vyplývá z informací zástupců Francouzsko-české obchodní komory.

Do Francie české firmy vyvážejí strojírenské vybavení, elektrotechniku, česká auta i vozy francouzských značek vyrobené v Česku. Tyto položky tvoří dohromady 70 procent českého exportu do Francie. Od vstupu země do Evropské unie v roce 2004 se objem českého exportu do Francie ztrojnásobil. Za stejné období vzrostl vývoz opačným směrem 1,6 krát. V loňském roce navíc překonala vzájemná obchodní výměna hranici 10 miliard eur, tj. 270 miliard korun.

„Česko je druhým nejvýznamnějším obchodním partnerem Francie z nových členských států Evropské unie. Zároveň je Francie dlouhodobě pátým nejvýznamnějším obchodním partnerem České republiky a také pátým největším investorem. Celková hodnota dosavadních francouzských investic se odhaduje na 165 miliard korun (6,1 miliardy eur), za poslední rok vzrostl jejich objem o 9,5 procenta. Roční obrat 500 francouzských firem působících v České republice přesahuje 350 miliard korun,“ uvedl obchodní manažer a zástupce ředitele Francouzsko-české obchodní komory Michal Macko.


Přečtěte si, co prozradil průzkum o počínání českých vývozců:

Vývoz online: Čeští exportéři zaostávají za konkurencí

 Obří sklad v Singapuru pro zboží prodané online


Významnými investičními projekty posledních let je výzkumné a vývojové centrum Valeo, kde od května působí na 600 inženýrů, kteří se zabývají vývojem dílů autonomních aut a jejich testováním. Kolínská automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile zaměstnává 2700 lidí, dodavatel technologií Faurecia má v Česku sedm výrobních závodů a 4500 zaměstnanců. Do nové výrobní linky na výrobu čelních skel automobilů investoval Saint Gobain Sekurit.

Mezi nejčastěji vyvážené i dovážené komodity patří silniční vozidla, elektrická zařízení, přístroje a spotřebiče, stroje a zařízení a kovové výrobky. Přes celkovou obchodní bilanci ve prospěch České republiky má Francie jednoznačnou pozitivní bilanci v oblasti farmaceutického průmyslu a kosmetických přípravků.

CIF24

Počet francouzských firem se zájmem o český trh trvale roste. Na veletrhu v Brně je jich kolem 20. Na brněnském výstavišti ukazují 3D tiskárny, speciální obráběcí stroje nebo klimatické komory pro testování výrobků.

Související články:

Přebytek zahraničního obchodu se snížil na 5,9 miliardy. Dolů ho táhl export aut

Obchodování s Ruskem pomalu ožívá. Dovoz vzrostl o 54 procent

Česko musí rychle přijmout euro, říká Sobotka. Zastánce vystoupení z EU označil za blázny

Předseda ODS Fiala euro zatím nechce. Přečtěte si více


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).