Menu Zavřít

Český vývoz se vzdaluje dovozu. Přebytek dosáhl 20,6 miliardy

8. 8. 2016
Autor: Novák Tomáš/Euro

Přebytek zahraničního obchodu v červnu meziročně vzrostl o 6,2 miliardy na 20,6 miliardy korun. Vývoz meziročně vzrostl na letošní rekord 299 miliard korun. Dovoz sice meziročně klesl, i tak byl letos nejvyšší a dosáhl téměř 279 miliard korun.

Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že příznivý vliv na obchodní bilanci měl meziroční pokles schodku obchodu s minerálními palivy o tři miliardy korun a růst přebytku obchodu se stroji a dopravními prostředky o 2,3 miliardy korun. Naopak nepříznivě na celkový výsledek obchodu s cizinou mělo snížení přebytku obchodu se surovinami o téměř miliardu korun a prohloubení schodku obchodu s chemikáliemi.

„Celkově exporty v červnu meziročně vzrostly pouze o 0,3 procenta, což je dle mého názoru zklamání. Česká ekonomika je výrazně proexportně orientována a v tomto ohledu bude citlivá na případné negativní dopady brexitu na hospodářský vývoj jak v samotné Velké Británii, tak v kontinentální Evropě,“ uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. Vývoz do Spojeného království meziročně vzrostl o 11,6 procenta.

Podle Petra Dufka z ČSOB ale byl loňský červen pro exportéry silným měsícem. „Proto ani slabé tempo vývozu nekazí jinak příznivý obrázek českého zahraničního obchodu,“ dodává. I v dalších měsících by měly být podle něj výsledky zahraničního obchodu příznivé, nicméně postupně začne mizet efekt levnějších surovin, domácí poptávka po zahraničních výrobcích naopak poroste.

Saldo obchodu se státy Evropské unie skončilo v červnu přebytkem 57,4 miliardy korun, což bylo o čtyři miliardy více než loni v červnu. Přebytek se zvýšil zejména v obchodní výměně s Německem, které je hlavním partnerem Česka. Z loňských 16,4 miliardy vzrostl na letošních 18,4 miliardy korun. Zvýšil se i přebytek obchodu s Rakouskem, Francií a Británií, naopak nižší přebytek vykázal obchod se Slovenskem.

Se státy mimo Evropskou unii skončil obchod schodkem, který se ale zmenšil na 35,1 miliardy korun. Schodek obchodu s Čínou se meziročně prohloubil na 24,2 miliardy korun, naopak schodek obchodu s Ruskem se zlepšil na 354 milionů z loňských červnových 3,9 miliardy korun.

Za první pololetí se přebytek obchodu s cizinou zvýšil o 37 miliard na 130 miliard korun. Exportéři zvýšili vývoz o 2,3 procenta, zatímco dovoz téměř stagnoval. Za celý loňský rok skončil obchod Česka se zahraničím přebytkem 140 miliard korun.

Dále čtěte:

Smutný fakt: Česko stále zůstává montovnou Evropy

Státní rozpočet zažil nejlepší červenec v historii

CIF24

Vývozcům se dařilo, přebytek vzrostl na 18,2 miliardy

 Obří poptávka. Výrobní podniky se aktivně snaží o nábor zahraničních pracovníků. Hrozí, že nestihnou dodat včas zakázky.


  • Našli jste v článku chybu?