V dávných dobách se lidé trpící zdravotními
obtížemi spoléhali na přírodní léčiva a bylinky. Se vzestupem syntetických přípravků
se tento způsob léčby z našich životů skoro vytratil. A to i přesto, že
přírodní látky obsažené třeba i v některých potravinách, mohou být
z hlediska účinků na lidské zdraví srovnatelné s průmyslově
vyráběnými léky. Jsou ale daleko bezpečnější, neboť nemají vedlejší účinky.
V případě cukrovky mluvíme například o česneku
a avokádu. Tyto dvě potraviny zmírňují nárůst hladiny glukózy (glykémie) po
jídle. Právě s tím mají často diabetici problém, proto užívají takzvané
kompenzační léky.
Ovoce a zelenina místo léků
Česnek, respektive alkaloidy ve vodném extraktu česneku, a semena avokáda mají přírodní antihyperglykemický potenciál. Prokázala to studie provedená na krysách – česnek a avokádo jsou podle ní z hlediska účinků srovnatelné například s jedním z léků podávaném při cukrovce, glibenklamidem.
Věříte, že česnek a avokádo mohou přispět k léčbě cukrovky?
S pozitivními
účinky česneku a avokáda souhlasí i vybraní čeští odborníci. „Antidiabetické
vlastnosti česneku jsou dobře popsané. Kvalitní tinktura, která zrála alespoň dva
roky, je zároveň antibakteriální, protivirová, působí proti kvasinkám, snižuje
cholesterol a řeší mnoho dalších obtíží, kterými trpí diabetici,“ uvedl farmaceut
Richard Pfleger. Dodal, že pro zmíněné léčebné účinky česneku je klíčové jeho
zrání a následné podávání česnekové tinktury přes sliznici úst, nikoliv pojídání.
„Bohužel pro drtivou většinu lidí je to kvůli chuti a zápachu neřešitelná
překážka,“ dodal k léčbě česnekovou tinkturou.
Jako v 70. letech
Avokádo
Pfleger zase oceňuje hlavně díky nasyceným mastným kyselinám a vysokému obsahu
hořčíku i dalších prvků a také pro jeho protizánětlivé účinky. „Spojení česneku
a avokáda je pro diabetiky, kteří zejména v případě diabetu II. typu
mívají v drtivé většině těžkou hypovitaminózu, vhodným doplňkem,“ dodal
s tím, že doporučení výživy pro diabetes jsou i v současné době ze
70. let minulého století.
Posílení imunity. Kysané nápoje a fermentovaná zelenina obohatí střevní mikrobiotu i život
Také
podle výživové poradkyně Gabriely Mádrové se obě zmíněné potraviny do
jídelníčku cukrovkáře hodí. „Česnek i avokádo patří mezi potraviny, které mají
nízký glykemický index, a proto jsou vhodné pro lidi, kteří mají diabetes,“
uvedla odbornice s tím, že česnek i avokádo jsou z výživového
hlediska tak hodnotné, že se svými prospěšnými účinky patří do jídelníčku nás
všech.
Česnek je
přitom součástí lidské stravy již po tisíciletí a jeho příznivé účinky jak na
imunitu, tak na krevní tlak či hladinu cholesterolu jsou všeobecně známé.
Avokádo patří spíše k nově konzumovaným druhům ovoce, i to ale obsahuje
řadu látek, které jsou pro náš organismus prospěšné. „Tyto látky příznivě
ovlivňují naše srdce, hladinu cholesterolu ale i samotný diabetes. Zařazením
avokáda do jídelníčku bylo prokázáno snížení i viscerálního (týkajícího se
vnitřních orgánů, pozn. red.) tuku v těle,“ dodala specialistka na výživu.
Inspirace ze Středomoří
Přednosta
Centra diabetologie pražského IKEMu, František Saudek, oceňuje obě potraviny
coby součást takzvané středomořské diety, která se vyznačuje vyrovnaností živin
a vysokým obsahem zeleniny a tedy i vlákniny. Zázračné účinky si od nich ale
neslibuje.
„O
česneku i avokádu existují práce, které dokládají určité antioxidační účinky.
Vliv na vyrovnání diabetu rozhodně odborně doložený není,“ uvedl pro s tím,
že však o působení česneku na diabetes již existuje řada prací, převážně
z Číny či jiných asijských zemí. U avokáda pak odborník vnímá léčivé
účinky především v prevenci cukrovky.
Avokádo jako prevence
„V avokádu byla nedávno zjištěna látka avokatin
B, který v některých experimentech prokazoval zlepšení metabolismu
mastných kyselin, což by mohlo případně mít efekt proti diabetu II. typu,“
uvedl Saudek. Dodal však, že podle jeho názoru šlo o studie experimentální,
které využívají často různé společnosti účelově proto, aby mohly výtažky
z avokáda doporučovat jako vhodný doplněk stravy.
Ať už tedy česnek a avokádo mají z hlediska diabetu jakékoliv účinky, zatím se diabetici musí spolehnout na syntetické léky. Testy byly zatím provedeny pouze na krysách, a tak dosud nelze tyto potraviny nadřazovat prověřeným průmyslovým medikamentům. Zda se tak v budoucnu stane, ukáže až čas.
Zdroj: ResearchGate.net