Menu Zavřít

Česnekem a avokádem proti cukrovce? Obyčejné potraviny ji mohou léčit stejně jako průmyslové léky

28. 3. 2020
Autor: Profimedia.cz

Cukrovkou každoročně nově onemocní až 60 tisíc Čechů, dalších 20 tisíc jich zde za rok na tuto nemoc zemře. Moderní medicína ji léčí zejména průmyslovými léky. Nedávné vědecké studie ale ukázaly, že jim na paty mohou šlapat docela obyčejné potraviny. Třeba česnek či avokádo.

V dávných dobách se lidé trpící zdravotními
obtížemi spoléhali na přírodní léčiva a bylinky. Se vzestupem syntetických přípravků
se tento způsob léčby z našich životů skoro vytratil. A to i přesto, že
přírodní látky obsažené třeba i v některých potravinách, mohou být
z hlediska účinků na lidské zdraví srovnatelné s průmyslově
vyráběnými léky. Jsou ale daleko bezpečnější, neboť nemají vedlejší účinky.

V případě cukrovky mluvíme například o česneku
a avokádu. Tyto dvě potraviny zmírňují nárůst hladiny glukózy (glykémie) po
jídle. Právě s tím mají často diabetici problém, proto užívají takzvané
kompenzační léky.

Ovoce a zelenina místo léků

Česnek, respektive alkaloidy ve vodném extraktu česneku, a semena avokáda mají přírodní antihyperglykemický potenciál. Prokázala to studie provedená na krysách – česnek a avokádo jsou podle ní z hlediska účinků srovnatelné například s jedním z léků podávaném při cukrovce, glibenklamidem.

Věříte, že česnek a avokádo mohou přispět k léčbě cukrovky?

S pozitivními
účinky česneku a avokáda souhlasí i vybraní čeští odborníci. „Antidiabetické
vlastnosti česneku jsou dobře popsané. Kvalitní tinktura, která zrála alespoň dva
roky, je zároveň antibakteriální, protivirová, působí proti kvasinkám, snižuje
cholesterol a řeší mnoho dalších obtíží, kterými trpí diabetici,“ uvedl farmaceut
Richard Pfleger. Dodal, že pro zmíněné léčebné účinky česneku je klíčové jeho
zrání a následné podávání česnekové tinktury přes sliznici úst, nikoliv pojídání.
„Bohužel pro drtivou většinu lidí je to kvůli chuti a zápachu neřešitelná
překážka,“ dodal k léčbě česnekovou tinkturou.

Jako v 70. letech

Avokádo
Pfleger zase oceňuje hlavně díky nasyceným mastným kyselinám a vysokému obsahu
hořčíku i dalších prvků a také pro jeho protizánětlivé účinky. „Spojení česneku
a avokáda je pro diabetiky, kteří zejména v případě diabetu II. typu
mívají v drtivé většině těžkou hypovitaminózu, vhodným doplňkem,“ dodal
s tím, že doporučení výživy pro diabetes jsou i v současné době ze
70. let minulého století.


Posílení imunity. Kysané nápoje a fermentovaná zelenina obohatí střevní mikrobiotu i život


Také
podle výživové poradkyně Gabriely Mádrové se obě zmíněné potraviny do
jídelníčku cukrovkáře hodí. „Česnek i avokádo patří mezi potraviny, které mají
nízký glykemický index, a proto jsou vhodné pro lidi, kteří mají diabetes,“
uvedla odbornice s tím, že česnek i avokádo jsou z výživového
hlediska tak hodnotné, že se svými prospěšnými účinky patří do jídelníčku nás
všech.

Česnek je
přitom součástí lidské stravy již po tisíciletí a jeho příznivé účinky jak na
imunitu, tak na krevní tlak či hladinu cholesterolu jsou všeobecně známé.
Avokádo patří spíše k nově konzumovaným druhům ovoce, i to ale obsahuje
řadu látek, které jsou pro náš organismus prospěšné. „Tyto látky příznivě
ovlivňují naše srdce, hladinu cholesterolu ale i samotný diabetes. Zařazením
avokáda do jídelníčku bylo prokázáno snížení i viscerálního (týkajícího se
vnitřních orgánů, pozn. red.) tuku v těle,“ dodala specialistka na výživu.

Inspirace ze Středomoří

Přednosta
Centra diabetologie pražského IKEMu, František Saudek, oceňuje obě potraviny
coby součást takzvané středomořské diety, která se vyznačuje vyrovnaností živin
a vysokým obsahem zeleniny a tedy i vlákniny. Zázračné účinky si od nich ale
neslibuje.

„O
česneku i avokádu existují práce, které dokládají určité antioxidační účinky.
Vliv na vyrovnání diabetu rozhodně odborně doložený není,“ uvedl pro s tím,
že však o působení česneku na diabetes již existuje řada prací, převážně
z Číny či jiných asijských zemí. U avokáda pak odborník vnímá léčivé
účinky především v prevenci cukrovky.

Avokádo jako prevence

 „V avokádu byla nedávno zjištěna látka avokatin
B, který v některých experimentech prokazoval zlepšení metabolismu
mastných kyselin, což by mohlo případně mít efekt proti diabetu II. typu,“
uvedl Saudek. Dodal však, že podle jeho názoru šlo o studie experimentální,
které využívají často různé společnosti účelově proto, aby mohly výtažky
z avokáda doporučovat jako vhodný doplněk stravy.

Ať už tedy česnek a avokádo mají z hlediska diabetu jakékoliv účinky, zatím se diabetici musí spolehnout na syntetické léky. Testy byly zatím provedeny pouze na krysách, a tak dosud nelze tyto potraviny nadřazovat prověřeným průmyslovým medikamentům. Zda se tak v budoucnu stane, ukáže až čas.

MM25_AI

Zdroj: ResearchGate.net

  • Našli jste v článku chybu?