Pivovarnictví prožívá jedno z nejzajímavějších období. Malé pivovary a pivní značky přinášejí novou energii do tradičního světa pivovarníků. To vše dává vzniknout novým typům konverzací a debat na téma pivo. Jsou to debaty, které českému pivovarnictví rozhodně prospívají – přinášejí rozmanitost, zájem o řemeslo a rozpoznání kvality. Spotřebitelé se začínají zajímat, jak se pivo vaří a z jakých surovin, rádi objevují nové pivní styly a chutě, přicházejí na to, že ležák není zdaleka jediným pivním stylem a vaření skvělého piva je zejména o řemeslu a poctivosti.
V loňském roce jsme zahájili spolupráci s malými pivovary. Vzájemně si pomáháme, učíme se nové věci jak v oblasti výroby, tak v oblasti domácího i mezinárodního obchodu. Cesta kupředu pro české pivovarnictví vede přes spolupráci a společné mosty, ne zdi.
A toho jsme si vědomi.
Budějovický Budvar nikdy nepodlehl vábení zkratek a salámových metod postupných úspor. To, že jsme národní pivovar, nás zavazuje. Jsme správci pivovarského řemesla, které jsme zdědili a které chceme i v budoucnu rozvíjet. Jsme pivovar, který patří všem Čechům a milovníkům piva. Společně můžeme tvořit budoucnost pivovarnictví a ukázat světu, proč je české pivo takový fenomén.
Dej Bůh štěstí!
O autorovi| Petr Dvořák, ředitel národního pivovaru Budějovický Budvar