Menu Zavřít

Cesta z hlavního města

23. 10. 2003
Autor: Euro.cz

Village Cinema

Uplynulý finanční rok skončil pro provozovatele multikin Village Cinema ztrátou. Šéf společnosti Tomáš Palička (33) týdeníku EURO sdělil, že se na hospodaření třetího největšího tuzemského multipelxu podepsaly loňské povodně, kdy Pražané téměř na dva měsíce na kina neměli náladu. Ke ztrátě, jak tvrdí manažer, také výrazně přispěly vysoké investice do komplexu Anděl City, který společnost loni na jaře otevřela na pražském Smíchově.

EURO: Ačkoliv ztrátu přiznáváte, o její výši se nezmiňujete. V jakých relacích se záporný hospodářský výsledek pohybuje?
PALIČKA: Dokud do svého účetnictví nenechají nahlédnout další provozovatelé multikin, nebudeme se před konkurencí odhalovat konkrétními čísly o našem hospodaření.

EURO: Nesouvisí tuzemské potíže se ztrátou, kterou poprvé za více než padesát let existence vykázala vaše mateřská australská společnost Village Roadshow?
PALIČKA: Rozhodně ne. Na horších výsledcích mateřské firmy se podepsal vliv globálních faktorů - rozvoj nelegálního kopírování filmů především ve východní Asii a restrukturalizace produkční jednotky firmy. Úbytek diváků jsme nezaznamenali. Letos s nástupem nových filmů, jako bude Matrix Revolution (ten produkuje Village Roadshow společně s Warner Bros. - pozn. red.), očekává skupina návrat do černých čísel.

EURO: Minulý rok se v České republice prodalo necelých jedenáct milionů lístků do kina. Není přibližně jedna vstupenka na osobu málo, když srovnatelné Maďarsko prodá téměř dvakrát tolik?
PALIČKA: Menší zájem než v západní Evropě či Maďarsku si většina provozovatelů místních kin vysvětlit nedovede. Domnívám se, že to možná souvisí s tím, že lidé u nás mají více koníčků - jakákoliv aktivita, kterou ve volném čase provozují, je pro nás konkurenční.

EURO: Není s jedenácti mutiplexy trh v Praze už přesycen?
PALIČKA: Rozhodně je. Proto přemýšlíme o tom, že bychom se vydali do krajských měst, kde zatím není konkurence tak velká. V menších městech však nemají lidé takovou kupní sílu, a protože už nevidíme prostor pro snižování cen vstupného, musíme k takovým plánům přistupovat s rozvahou. Dost projektů zkrachovalo, protože se developeři a provozovatelé center nakonec nedohodli.

WT100

EURO: Village Roadshow produkuje nebo koprodukuje filmy a vlastní i tematické zábavní parky. Nechystá se její dcera vyvíjet takové aktivity v České republice?
PALIČKA: Rádi bychom v budoucnu produkovali české filmy, zatím je na to příliš brzo. Nejdříve chceme stabilizovat situaci v oblasti kin, a když uvidíme, že se v této lokalitě dobře uživíme, můžeme pomýšlet na produkci.

  • Našli jste v článku chybu?