Menu Zavřít

Čeští strašáci

14. 1. 2005
Autor: Euro.cz

Debata o evropské ústavě se vyhýbá věcné argumentaci

Debata o evropské ústavní smlouvě v Česku sklouzává ke vzájemnému zastrašování. Když týdeník EURO před časem jako první zveřejnil slova dnešního europoslance Josefa Zieleniece (EURO 29/2003) o tom, že odmítnutí ústavy Evropské unie může vést třeba až k vystoupení Česka z této organizace, byl to jeden z pohledů na možné důsledky zamítavého stanoviska. Od té doby se vyrojilo množství výroků o tom, že by se Češi svým „ne“ sami vyřadili z hlavního evropského proudu, nebo dokonce přímo z Evropské unie.
Odpůrci ústavy v čele s evropským poslancem za ODS Janem Zahradilem se zlobí oprávněně. Lidé by se v referendu (pokud se uskuteční) měli vyjadřovat k samotnému dokumentu a především k tomu, jakou unii vlastně ustavuje. Na zkoumání toho, co by se po případném odmítnutí dělo, je brzy. Češi by každopádně dostali čas na to, aby si své postoje s ostatními Evropany vzájemně vysvětlili.
Jenže i Zahradil a jeho názoroví spojenci včetně filozofa Miloslava Bednáře přišli s vlastním strašákem. Zdůrazňují, že kampaň před referendem bude jednostranná, nedemokratická. Všichni - pražská vláda i zahraničí - nás budou všemožně nutit k pozitivnímu stanovisku. České „ano“ se bude rodit pod nátlakem. Kritici ústavy tak předem naznačují, že takový verdikt by nebyl legitimní ani demokratický. Skutečným demokratům tedy nezbývá než hlasovat proti.
Tvrzení lidí kolem Zahradila jsou pravdivá jen částečně. Kampaň před referendem o vstupu do unie skutečně byla jednostranná. Tehdejší propagace se podobala reklamě na čisticí prostředky. To ale neznamená, že by byl verdikt voličů nelegitimní. Naopak, Češi tehdy vyjádřili svou vůli. Někteří z nich navzdory přihlouplé eurokampani. Propaganda totiž mívá v dnešním Česku spíše kontraproduktivní účinek, což se projevilo loni, když vládní strany získaly ve volbách do Evropského parlamentu pouhá čtyři křesla ze čtyřiadvaceti. Nestrašme tím, že Češi nedokážou projevit svůj skutečný názor.
Miloslav Bednář ovšem šel ve svém strašení ještě dále. V článku pro Mladou frontu Dnes vyzval Čechy, aby se zbavili protektorátní mentality a odmítli panskou nadvládu evropských mocností v čele s Německem. Tím se trochu podobá polským europoslancům, kteří tvrdili, že evropskou ústavu by uvítali Marx a Lenin. Taková recese je vcelku dobrá pro pobavení. Nemá ale nic společného s věcnou argumentací.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).